Juhana Vartiainen

Sagt om Juhana

	Jan Vapaavuori

Jan Vapaavuori

Bild: Jetro Stavén / Helsingfors stad

Helsingfors borgmästare

Helsingfors behöver en borgmästare som samtidigt ser helhetsbilden och och har en bred förståelse för olika perspektiv och kan kombinera dem i sitt arbete med att leda Helsingfors stad.

Helsingfors behöver inte någon som obönhörligt håller fast vid politiska ideologier utan en ledare som skapar möjligheter för en modern och fungerande vardag i staden. Helsingfors har kunnat erbjuda mångsidiga kvalitetstjänster till sina invånare eftersom man på lång sikt har tagit hand om stadens ekonomi.

Juhana Vartiainen är kompetent, ser helhetsbilden och har en analytisk, kunskapsbaserad ledarskapsstil. Juhanas ekonomiska kompetens garanterar att också framtidens generationer kan få njuta av frukten av Helsingfors stads välskötta ekonomi.

	Mari Pantsar

Mari Pantsar

Bild: Miikka Pirinen / Sitra

klimatpåverkare

Juhana har en utmärkt förståelse gällande vikten av en mångsidig stadsstruktur för välfärden och ekonomin.

Jag gillar verkligen visionen om att i framtidens smarta och koldioxidneutrala huvudstad blommar stadsnaturen vid sidan om företagen och invånarna får vara med och planera sin livsmiljö.

	Marianne Heikkilä

Marianne Heikkilä

generalsekreterare, chefredaktör

Juhana Vartiainen – skapar nytt som borgmästare

Juhana tror på att det nya skapas genom människors egna och gemensamma handlingar. Den Juhana jag känner är stadskär, en kulturkonnässör, en kompetent ekonom och visionär, han har hjärtat på rätt ställe och han är en klok make.

Juhana är en internationell familjefar som främjar Helsingfors natur, tillväxt och hållbar utveckling samt kombinerar olika synsätt. Han för samman invånare av olika bakgrund och och diverse hushåll för att värna om stadens förutsättningar att fungera och vara livskraftig.

Juhana är en pappa som vill göra det möjligt för alla barn att få en plats på ett daghem nära hemmet, att ungdomar får en utbildning och att man investeringar i gatuprojekt och cykelvägar.

Som borgmästare skulle Juhana vidareutveckla Helsingfors och främja välfärd och en fungerande och hållbar ekonomi för staden.

	Antero Vartia

Antero Vartia

företagare, ex-riksdagsledamot

Jag upplever att jag delar en värdegrund med Juhana. Vi ser likadant på vad som borde göras i världen.

Juhana har ett mycket varmt och altruistiskt hjärta och därför arbetar han så energiskt. Han verkligen bryr sig om människors framtid och välfärd.

Utöver det har Juhana en underbar men tyvärr ganska ovanlig egenskap: han kan inte vara annat än ärlig och han säger det som han verkligen tänker. Det finns få människor jag kan komma på som har lika hög integritet som Juhana.

	Paula Risikko

Paula Risikko

riksdagsledamot, sjukskötare, doktor i hälsokunskap

Juhana har en förståelse för hållbar ekonomi, välfärdstjänster och miljöfrågor samt en förmåga att tala rakt på sak och argumentera. Han tvekar inte att framföra sina egna åsikter. Det skulle jag säga är en ganska god kombination.

	Henri Alén

Henri Alén

kock, företagare

Helsingfors behöver en ledare som tar vår stad till nästa nivå. Staden ska vara mera självsäker och internationell.

Jag uppskattar Juhanas förmåga att lyssna och hans smidiga och snabba tankesätt. Han har en slags barnslig kreativitet när det kommer till att lösa problem och han är inte rädd att slänga sig in i svåra situationer. Jag kan som en kock, övertygad om hans ekonomiska kompetens, konstatera att paketet är läckert. Mycket läckert.

	Siro Hannele

Siro Hannele

koordinator för familjeverksamhet, Me-huset

Jag har känt Juhana i säkert över två årtionden. Han är en godhjärtad, öppen och rättfram man som har en förmåga att se saker från olika infallsvinklar. Juhana njuter av reflektiva diskussioner med olika människor och är alltid uppriktigt intresserad av samhällets olika fenomen och aktörer.

Juhana är en genuin lyssnare och han är alltid nyfiken och vill lära sig nytt. Den Juhana jag har lärt känna är en kärleksfull och familjeinriktad pojke, man, far, bror och vän. Jag har själv i över 30 år arbetat på gräsrotsnivå med barn, unga och familjer. Genom åren har jag sett att Juhana sätter värde på våra anställdas erfarenheter och vardagsupplevelser.

Han är intresserad av och bryr sig om vanliga människors vardag och liv och lyssnar på dem direkt för att få information. På det här sättet håller Juhana sig uppdaterad om vad som händer i vårt kära Finland – även på gräsrotsnivån.

	Saku Tuominen

Saku Tuominen

företagare, faktaboksförfattare

Juhana är en intressant blandning av ekonomiskt tänk, bildning, internationalism och humanism. En ledare som min hemstad behöver och förtjänar.

	Orvokki Jalanne

Orvokki Jalanne

Frisörföretagare, Hairespace

Juhana har varit min kund i över 20 år och vi har diskuterat mycket om saker som berör småföretagare. Han förstår småföretagarnas situation och vill på alla sätt stödja företagare bland annat genom att lätta på skattebördan.

	Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamo

professor i socialpolitik

Juhana är en vidsynt påverkare som uppriktigt vill förbättra människors välfärd och han baserar sina handlingar på den bästa tillgängliga vetenskapliga information.

I Juhanas tankar och handlingar syns också att han bott länge i Stockholm – och som barn även i Paris och London. Dessa värdefulla referenspunkter hjälper Juhana att se vad som fungerar och vad som bör förbättrar i Finland och i Helsingfors. Juhana är välkänd som en sträng ekonom men han har på ett berömvärt sätt satt sig in i socialpolitiken och förstår dess olika synvinklar.

	Sanna Kurronen

Sanna Kurronen

ekonom

Juhana kom från Sverige och sprutade energi in den finländska ekonomidebatten.

Jag ser redan fram emot vad souvenirerna från Stockholm kommer att betyda för Helsingfors stads utveckling. Juhanas ekonomiska kompetens behövs speciellt i bland annat bostads-, trafik- och sysselsättningspolitiken.

	Jyri Engeström

Jyri Engeström

serieföretagare, socionom

Juhana Vartiainen är som Pulitzer-belönta poeten Wallace Stevens som gjorde en karriär som direktör för ett försäkringsbolag: de är båda kända för sin ekonomiska kompetens men det är kulturmänniskan som blir kvar i minnet.

Läs gärna borgmästarprogrammet för hållbar tillväxt i Helsingfors det vill säga Juhanas tankar om hur vi helsingforsare tillsammans kan hållbart utveckla vår växande hemstad. Genom vårt arbete gör vi Helsingfors till en finare och allt mer levande stad där det är bra att bo och leva och där det är trivsamt och tryggt för barn att växa upp och bli vuxna.