Juhana Vartiainen

Arvoja

Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen on keskusteltu siitä, mitä ovat Kokoomuksen ja Keskustan arvot. Jotkut sosiaalisen median kommentoijat ovat vihjanneet, että näille kahdelle puolueelle olisi ensisijaista saada läpi vireillä olevia uudistuksia ja että arvot olisivat toissijaista sanahelinää, josta ei oikeasti välitetä.

Tämä on äärimmäinen ja onneksi virheellinen näkemys Kokoomuksen ja Keskustan poliitikoista – ja useimpien puolueiden poliitikoista. Politiikkaan lähtijöillä voi olla materiaalisia pyrkimyksiä ja eturyhmäintressejä, mutta useimmilla politiikassa toimijoilla on mukana pyrkimys hyvään. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän.

Näihin kysymyksiin varmaan palataan lähipäivinä.

Seuraavaksi minun perusarvojani – tai oikeastaan vain yksi ja kaikkein tärkein perusarvo. Sitaatteina ihmiskunnan suurista viisauden lähteistä. En minä sitä osaa sen paremmin ilmaista, joten kuunnellaan tuhatvuotista viisautta:

Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.” (Paavalin kirje Galatalaisille).

Rabbi Meir on sanonut: ”Ensimmäinen ihminen, se tomu, josta hänet on luotu, se tomu on kerätty kaikkialta maailmasta” (Talmud Bavli)

On vain yksi kasti: ihmiskunta” (Intia, 800-luku, Pampa)

Ihmiset, pitäkää kunniassa Herraanne, joka on teidät luonut yhdestä hengestä” (Koraani, Neljäs Suura An-Nisan)

Jokainen maa on minun maani, jokainen ihminen on veljeni” (Sangam-kauden sanonta, käännetty tamilista)

Ei ole eroa eri ihmisryhmien välillä. Koko ihmiskunta on jumalaista alkuperää” (Mahâbhârata)

Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia kuin kamman piikit” (Hadith, profeetta Muhammedin sanoja)

Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.” (YK:n ihmisoikeuksien julistus).

Politiikasta, niin maahanmuutosta kuin julkistaloudesta, voi olla perustellusti eri näkemyksiä, mutta universaali ihmisyys ei ole kaupan.

 

 

Mitä mieltä sinä olet?

9 kommenttia artikkeliin Arvoja

 1. Jaappa sanoo:

  PS:stä ei tule pienpuolue vaan kokoomuksesta tulee.

  Kokoomushan teki Kataisesta alkaen siirron vasempaan ja Vartiainen ruotsalaisena demarina on voimakkain esimerkki tästä. Kokoomus tulee menettämään kannatuksensa PS:lle kuten se on Ruotsissa tehnyt jossa SD on isompi puolue. Kokoomuksesta tulee pienpuolue joka menettää kannatuksensa pois.

  PS ottaa oikeiston ekologisen lokeron oikeistolta ja vihreät vasemmistolta. Kokoomus ja perinteiset vasemmistopuolueet kuihtuvat. Just wait and see.

 2. Anita Waltzer sanoo:

  Olen täysin samaa mieltä, Juhana Vartiainen, Viisaita ajatuksia

  1. Timo Korpela sanoo:

   Olen Anita Waltzerin kanssa samaa mieltä.Ollaan arvomaailmaltamme lähellä toisiamme.Entinen demari sai ääneni viime EK vaaleissa ja näyttää saavan seuraavissakin.

 3. aatto kellman sanoo:

  Keskusta ja kokoomus kaatavat täysin, täydellisesti epäonnistuneen maahanmuutto politiikan Persujen kontolle. Eihän se näin käy….!

 4. Maaria Seppanen sanoo:

  Juhana, olisit voinut lisätä listaan Mandén julistuksen (Kourukan Fuga, nyk Mali, vuosi 1222, Mandinken kuningaskunnan ’perustuslaki’, käännös ranskasta minun, otteita): ”Jokainen ihmiselämä on elämä, yksikään elämä ei ole vanhempi (eli arvokkaampi) kuin toinen, ei arvokkaampi eikä ylempiarvoinen kuin toinen elämä, (…), Niinpä metsästäjät julistavat, jokainen omistaa oman persoonansa, kaikki ovat vapaita toiminnassaan, jokaisella on oikeus työnsä hedelmiin.”

 5. Pete sanoo:

  Millähän nuo opit saisi myös arabimaista, Venäjältä ja muista ihmisarvoa polkevista maista lähtöisin olevien ihmisten järkeen? Ei jakamaton ihmisarvo pidä olla vain länsimaisen kulttuurin jaloin periaate. Nyt saa sellaisen käsityksen, että sen noudattaminen on ongelma vain meidän kulttuurissa. Tämä yksipuolinen raivokas ruoskinta yhteen suuntaan aiheuttaa sitä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, joista perussuomalaisten kannattajia aina kumpuaa.

 6. Tuomo Vekkeli sanoo:

  Mitäpä tuohon lisätä.. noinhan asia on Pirullisempi ongelma on se, miten saada ihmiset (minut itseni mukaan lukien) tuolle oikealle tielle! Ensimmäinen aslel kai olisi oman vajavuuden tunnistaminen ja meissä kaikissa olevan ”pahan” myöntäminen. Muttakun ei… Ja sitten oli vielä tuo kirottu David Hume…

 7. Timo Nyman sanoo:

  Yksi suuri syy nyt käytävään polemiikkiin liittyy oleellisesti maahanmuuttoon. Jos ollaan rehellisiä edes hieman, niin jokainen myöntää Halla-Ahon ilmaisseen varsin tyhjentävästi näkemyksensä asiasta. Hän sanoi että maallamme on vain rajallinen kyky ottaa elätettäväksi siirtolaisia joita on rajaton määrä tänne tulossa. Onko tuossa lauseessa jotain kiihottavaa, valhetta, vääristelyä vai miksi se ei miellytä?

  JOSKUS VAIKUTTAA KUIN OLISIMME PAKSUPÄISEMPIÄ MILTÄ NÄYTÄMME!

  1. Juhana Vartiainen sanoo:

   Timo,
   jos kysymys on ”elätettävistä siirtolaisista”, on itsestään selvää, että kykymme on rajallinen. Sama koskee elätettäviä kantasuomalaisia. Siirtolaisuuden kustannus riippuu siitä, miten suuri osa tulokkaista työllistyy. Meillä on ongelma sekä kantasuomalaisten työllisyysasteen että maahanmuuttajien työllisyysasteen kanssa. Molemmat ovat liian alhaisia. Olennaista on, että samat rakenneuudistukset nostavat molempia. Siksi meidän on uudistettavaa sosiaaliturvaa, työlainsäädäntöä ja palkkaneuvottelujen pelisääntöjä.