Juhana Vartiainen

Strategia Suomelle

Valtioneuvoston kanslian tiedote minun ja Anders Borgin kirjoittamasta raportista:

Anders Borg ja Juhana Vartiainen uskovat Suomen nousevan talousvaikeuksistaan palauttamalla kilpailukyky, lisäämällä työvoiman tarjontaa ja kohottamalla työn tuottavuutta. Borg ja Vartiainen katsovat, että työvoimakustannusten on noustava Suomessa monta vuotta hitaammin kuin kilpailijamaissa. Lisäksi on muun muassa tarpeen vapauttaa työperusteinen maahanmuutto, lakkauttaa ”työttömyysputki” vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä ja parantaa yrittäjyysilmapiiriä.

Raportin kirjoittajien mukaan työmarkkinaosapuolten pitää Suomessa vielä parantaa paikallisia, työehtosopimusten puitteissa tapahtuvien palkkaneuvottelujen kulttuuria ja instituutioita. Nykyinen vuorotteluvapaajärjestelmä pitäisi samoin lakkauttaa ja käyttää vapautuvat resurssit ikääntyneiden henkilöiden liikkuvuuden parantamiseen työmarkkinoilla.

Raportti perustuu Ruotsin entiseltä valtiovarainministeriltä Anders Borgilta lokakuussa 2014 tilattuun selvitykseen, jossa analysoidaan Suomen talouden tilaa ja ehdotetaan tavoitteita ja toimenpiteitä talouspolitiikan linjaamiseksi ensi vaalikaudella. Borg pyysi raportin toiseksi kirjoittajaksi valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan Juhana Vartiaisen. Raportti luovutettiin pääministeri Alexander Stubbille keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Pääministeri Stubb pitää talousraportin ehdottamia toimenpiteitä välttämättöminä.

”Emme pääse karkuun julkisen talouden heikkoja näkymiä. Rohkeita rakenteellisia uudistuksia on jatkettava edelleen, aivan kuten Borg ja Vartiainen esittävät. Erityisesti työllisyyden parantamisen kannalta raportin ehdotukset on otettava vakavasti”, pääministeri Stubb sanoo.

screenshot

Raportti


Linkki itse raporttiin: http://vnk.fi/documents/10616…

Linkki Valtioneuvoston uutiseen: http://vnk.fi/artikkeli/-/…

Uutisissa

HS Pääkirjoitus: Borgin raportti yrittää herättää

HBL: Vartiainen och Borg vill förbättra konkurrenskraften

HS ILTA: Borg ja Vartiainen julkaisivat talouspoliittisen selvityksen – HS kertoo arkikielellä, mistä siinä on kyse


HS: Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportti antaa Suomen talouden tilasta odotetun synkän kuvan. Toipumiseen menee monta vuotta. Se onnistuu vain, jos palkat pysyvät kurissa pitkään.

Kauppalehti: Borg ja Vartiainen penäävät tiukkaa palkkamalttia

Tilaa Juhanan uutiskirje

Liity Juhanan sähköpostilistalle! Saat ilmoituksen uusista kirjoituksista suoraan sähköpostiisi.