Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Arvokas teema, jonka vaaliminen valitettavasti tuntuu olevan vuosi vuodelta olevan yhä tärkeämpää. Liian monilla maailman tytöistä on edelleen lähes olematon mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kehollaan, mielellään ja elämällään tekevät. Tuntuu käsittämättömältä, että meilläkin, Suomessa, joka on maailmalla tunnettu globaalina naisten oikeuksien edelläkävijänä, kyseenalaistetaan tosissaan naisten oikeutta omaan kehoonsa.
Tänä aamuna kuulimme myös Plan B Internationalin toiminnasta – kansainvälinen verkosto, joka edistää kaikkialla maailmassa tyttöjen koulunkäyntiä ja oikeuksia.
Tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden puute ovat raaimpia epäkohtia tasa-arvon edistämisessä. Naisten kohtaamasta seksuaalisesta väkivallasta suurin osa kohdistuu alaikäisiin. Tuloksena ovat liian usein raskaudet, traumat ja surulliset ihmiskohtalot, kun lapsuus, joskus koko nuori elämä, loppuu liian aikaisin.
Koulutus antaa monille tytöille mahdollisuuden parempaan elämään, mutta pelkkä kouluun pääsy ei riitä, vaan koulutie on päästävä kulkemaan myös loppuun saakka. Monen tytön ja nuoren naisen kohtalona on pakkoavioliitto tai raskaus, joka sysää pois opintojen tieltä. Maailmanpankki ja taloustieteellinen analyysikin tukevat ajatusta, jonka mukaan juuri tyttöjen kouluun pääsyn varmistaminen on parasta kehitystyötä. Kouluja käyneellä naisella on paremmat mahdollisuudet omiin tuloihin ja perhesuunnitteluun, ja naiset käyttävät tulojaan usein viisaammin kuin miehet.
Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna Nadia Muradille ja Denis Mukwegelle seksuaalisen väkivallan vastaisesta työstä. Palkinto on tervetullut julistus tyttöjen oikeuksien puolesta tehtävän työn tärkeydestä. Suoja seksuaaliselta väkivallalta ja itsemääräämisoikeus omaan kehoon on tärkeä perusta tyttöjen oikeuksien edistämiselle.
Tytöt ovat eniten uhattuina siellä, missä heihin ei uskota. Siellä missä päätöksiä tekevät eivät näe koko yhteiskunnan mukaan ottamisen ja tasa-arvon edistämisen tärkeyttä. Tuloksia yhteiskunnallisen kehittymisen tai talouden kasvun suhteen on vaikea odottaa, jos vain puolet väestöstä on mukana. Tyttöjen oikeuksien edistäminen johtaa myös suoraa väestönkasvun hillintään ja sitä myötä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tyttöjen oikeudet ja kestävä kehitys kulkevat vahvasti käsi kädessä. Siksi tyttöjen oikeuksien puolesta on taisteltava joka päivä.
Lenita Toivakka & Juhana Vartiainen