Juhana Vartiainen

Hyvää juhannusta, hyvää kesää!

Hyvät lukijat

Olen pyrkinyt luomaan tästä palstasta kiinnostavan talouden ja politiikan keskustelualustan, ja sen lukijoiden ja tilaajien määrä onkin noussut mukavasti — samoin kuin kirjoituksistani käytävä keskustelu. Pyrin vastaisuudessakin julkaisemaan kahden viikon välein, lauantaisin, punnitun puheenvuoron taloudesta ja politiikasta. Näiden välillä voi tulla lyhyempiä päivityksiä. Luvassa on myös yhteiskirjoituksia eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Pysy linjoilla ja klikkaa alla olevaa linkkiä, niin saat ilmoitukset uusista kirjoituksista ja pienen uutiskirjeen sähköpostiisi.

Eduskuntatyössä odottaa vaativia ja tärkeitä tehtäviä, sillä minut nimitettiin eilen eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajaksi. Lisäksi olen jäsen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jonne halusin, koska osallistuin viime vaalikaudella — varmaankin kansanedustajista kaikkein aktiivisimmin — yhteisparlamentaariseen Toimi-hankkeeseen, jossa kartoitettiin sosiaaliturvan uudistamisen mahdollisuuksia.

Kirjoitin viime blogauksessani hallitusohjelman talouspolitiikan huterasta perustasta. Valtiovarainministeriö on sittemmin päivittänyt ennusteensa hivenen hitaamman kasvun suuntaan, mutta tuon kirjoituksen analyysi pätee edelleen. Hallitusohjelman julkistalous perustuu sellaisen työllisyyskasvun oletukselle, jota en kerta kaikkiaan jaksa uskoa työmarkkinaosapuolten tai vasemmistopuolueiden kykenevän toteuttamaan. Tätä kirjoitettaessa työmarkkinaosapuolet ja hallitukset ovat koolla keskustelemassa työllisyyskeinoista. Elinkeinoelämän Keskusliitto on esittänyt sellaisten toimien paketin, jolla voitaisiin edetä kohti toivottua 60 000 työllisyyskasvua, mutta ammatillinen keskusjärjestö SAK on torjunut tepsivät toimet. Palkansaajajärjestöjen omat ehdotukset ovat puolestaan näennäistoimia tai hitaasti vaikuttavia koulutusinvestointeja.

Loppukesästä olemme viisaampia.

Aion nyt levätä ja pitää lomaa heinäkuun, aluksi Pyreneillä hyvässä seurassa vaeltamalla ja sitten kotimaassa, mm. Kuhmon kamarimusiikissa. Palaan näille palstoille elokuussa.

Hyvää juhannusta ja hyvää kesää kaikille!

Tilaa Juhanan uutiskirje

Liity Juhanan sähköpostilistalle! Saat ilmoituksen uusista kirjoituksista suoraan sähköpostiisi.

Mitä mieltä sinä olet?