Juhana Vartiainen

Urbant liv

Du kan leva ditt urbana liv i Helsingfors som stadibo, landebo eller på ett internationellt sätt.
Hursomhelst. Helsingfors förändras och växer hållbart och är samtidigt en ovanligt trygg och ren huvudstad. Urbaniseringen leder till välfärd och en grund för ett gott liv.

Genom våra urbana, energisnåla liv kan vi respektera naturen. Vi planerar nya stadslösningar på ett klimat- och miljövänligt sätt. Vi skapar en smart och smidig stad samt trevliga livsmiljöer där det är både bekvämt och intressant att leva.

Helsingfors har alltid lockat personer som vill jobba och tillsammans med andra hitta på nya saker. Helsingfors attraktionskraft har vuxit men vi tävlar med många europeiska och inhemska städer om kompetenta ungdomar samt kunnig arbetskraft och företag.

I denna tävling är kvaliteten på våra universitet, yrkeshögskolor, skolor, småbarnspedagogik och verksamhetsmodeller av stor betydelse.

Låt oss utveckla Helsingfors till en förstklassig stad inom kultur såväl som idrott. Kultur- och evenemangsområdena vid havet, som i Södervik och Södra hamnen, bör utvecklas så de är internationellt intressanta och betydelsefulla men samtidigt ska de i framtiden också kunna fungera som helsingforsarnas vardagsrum.

Vi njuter av kaféer och restauranger. Vi tillbringar tid i bibliotek, promenerar i olika kvarter och cyklar längs banorna. Vi sitter på bergsklippor och i takträdgårdar. Vi ordnar evenemang! Jag själv njuter av ett urbant liv i vackra Helsingfors centrum och i den gröna Centralparken samt förstås när jag är på inköp i Hagnäs saluhall.

Det urbana livet i Helsingfors betyder för mig en trygg bekanthet kombinerat med eviga nya och underbara överraskningar. Dess gator och kvarter samt flytande stunder dramatiseras väl i den beroendeframkallande populära serien ”Aikuiset”. Nu måste vi tillsammans värna om skönheten och hållbarheten av våra urbana liv