Juhana Vartiainen

Nyt on vuosituhannen vaalit

Suuret asiat ovat liikkeessä. Siksi ratkaisemme näissä eduskuntavaaleissa isoja kysymyksiä.

Globaali markkinatalous on nostanut viime vuosikymmeninä satoja miljoonia ihmisiä köyhyydestä kohti keskiluokkaista vaurautta. Globaali talous tarjoaa mahdollisuuksia kaikille; myös meille suomalaisille, jos osaamme niihin tarttua.

Yhteiskuntajärjestelmien kilpailussa kärkeen on noussut pohjoismainen yhteiskuntamalli. Se luottaa markkinatalouteen ja kansainvälisyyteen, mutta jakaa riskit ja suojaa heikkoja. Pohjoismaat ovat esikuva monille.

Vanheneva Eurooppa on vaikeuksissa. Se on eripurainen. Euroopan taloudellisen yhdentymisen energia ja suunta ovat kadoksissa. Lisäksi meneillään on yhteisen rahan alkuvaiheen oppirahojen maksaminen. Ranskassa ja Italiassa toisistaan ottavat mittaa uudistavat ja säilyttävät voimat. Kun Eurooppa vanhenee, sen julkistaloudet ja eläkejärjestelmät painuvat miinukselle.

Useissa eurooppalaisissa maissa populistinen ja kansallismielinen äärioikeisto vahvistuu ja uhkaa vastuullista talouspolitiikkaa ja yksilöoikeuksiin perustuvaa länsimaista yhteiskuntajärjestystä.

Samalla turvallisuustilanne kiristyy. Venäjän taloudellinen ja poliittinen kehitys on tuottanut pettymyksen. Vaikeutuva turvallisuustilanne on meillekin väkevä syy saada omat asiamme järjestykseen.

Suomen on otettava paikkansa tässä mahdollisuuksien ja uhkien maailmassa ylpeänä ja vahvana.

Maana, joka luetaan pohjoismaiseen perheeseen.

Maana, joka luottaa itseensä ja on modernisoinut hyvinvointivaltionsa.

Maana, jonka julkinen talous on kunnossa, niin että voimme edelleenkin Euroopan unionin pöydissä kuulua niihin, joiden kantaa kuunnellaan. Emmekä niihin, joille sanellaan ehtoja.

Maana, jonka päättäjät eivät sorru romanttisiin harhakuviin siitä, mitkä ovat oman taloudenpidon ohjenuorat.

Maana, jossa ymmärretään globaalin talouden realiteetit ja mahdollisuudet, realistisesti ja optimisesti.

Haluamme, että Suomea katsotaan maana, joka kohtasi muita aiemmin ja jyrkemmin väestön ikääntymisen luomat julkistalouden paineet. Ja voimme ylpeänä sanoa: katsokaa, näin me nostimme työllisyyttä ja järkeistimme hyvinvointipalvelumme.

Haluamme luoda Suomen, jonne maailman nuoret osaajat haluavat muuttaa ja jossa he haluavat tehdä työtä. Suomessakin kasvaa nuori ikäluokka, joka vahvan peruskoulumme ansiosta on kykenevä työskentelemään maailmalla.

Kilpailemme oman nuorisomme valinnoista kuten kilpailemme jo nyt investoinneista. Suomen on oltava houkutteleva ympäristö sekä omille että maailman kyvyille ja pääomille. Vähintä, mitä voimme tehdä on helpottaa yritysten ja työhaluisten ihmisten sijoittumista Suomeen.

Useimpien mielestä Suomessa ei ole tarpeeksi työtilaisuuksia. Se ei ole sattumaa.

Olemme monien yritysten näkökulmasta näivettyvä talous: kilpailukyky on heikko, työvoima pienenee, veroaste nousee, työmarkkinoilla vallitsee eripura, palkkamallit ovat 1950-luvulta ja poliittisia päätöksiä ei saada aikaan.

Näissäkin vaaleissa poliitikot ovat maalailleet toivekuvia uusista kasvualoista. Poliitikot eivät kuitenkaan luo yrityksiä. Suomalaiset yritykset ovat vahvoja, mutta työllisyytemme ei kasva ennen kuin talouden perusasiat ovat kunnossa. Meidän on tehtävä oikeita asioita: tuettava uudistumista ja riskinottoa, ei olemassa olevaa ja edunvalvojia.

Siksi nämä vaalit ovat tärkeät, tärkeimmät pitkiin aikoihin.

Tarvitsemme hallituksen, joka kykenee uudistamaan Suomea. Hallituksen, joka kykenee uudistamaan hyvinvointivaltiomme ja työmarkkinamme sopusointuun muuttuvan ikärakenteen ja globaalin talouden pelisääntöjen kanssa.

Uudistamisessa tarvitaan lämmintä sydäntä ja kylmää järkeä. Huolenpitoa ja realistista talouspolitiikkaa.

Olen kertonut omat lähtökohtani, suoraan ja anteeksi pyytelemättä. Puolustan markkinataloutta ja hyvinvointivaltiota. Näkemykseni perustuu siihen, mitä tiedän talouden toiminnasta.

Joillekuille talousosaaminen, uudistusten ajaminen ja julkistalouden tasapainon puolustaminen on oikeistolaisuutta. Silloin olen oikeistolainen, anteeksi pyytelemättä. Ja jos on vasemmistolaisuutta puolustaa hyvinvointipalveluja ja sosiaaliturvaa sekä huolenpitoa pakolaisista, olen vasemmistolainen, hitustakaan kursailematta.

Olen valmis panemaan itseni peliin vahvemman ja paremman Suomen puolesta.

Siksi on tärkeää, että me kaikki äänestämme näissä vaaleissa.

Tilaa Juhanan uutiskirje

Liity Juhanan sähköpostilistalle! Saat ilmoituksen uusista kirjoituksista suoraan sähköpostiisi.