1 Johdanto

Kansedustajakollegani, vasemmistoliiton Veronika Honkasalo on julkaissut itsestään valokuvan, jossa hän hymyillen pitelee kylttiä, jossa lukee ”Haluan maksaa enemmän veroja”.

Jaoin tämän Veronikan kuvan 30.9.2020 omassa viserryksessäni, johon olin lisännyt Valtiokonttorin sivuilta ilmenevät valtiontalouden tilitiedot. Kerroin viserryksessäni  Veronikalle, että hänen on helppo toteuttaa toiveensa — maksamalla rahaa Valtiokonttorin tilille.

Postauksessani oli piruileva pilke silmäkulmassa ja varustin sen hymiöllä, mutta ajattelin samalla, että tämä ei ole pelkkää piruilua. Näin syntyvä mielipiteenvaihto antaa tilaisuuden keskustella kiinnostavista asioista. Niin kävikin.

Sain visertämön vasemmalta laidalta kovasti kritiikkiä postauksestani, jota pidettiin mauttomana ja loukkaavana. Korkeasaaren sympaattinen johtaja Sanna Hellström ihmetteli, miten voin olla niin tyhmä, etten ollut ymmärtänyt, että Veronika ei tietenkään tarkoittanut, että hän haluaisi henkilökohtaisesti maksaa enemmän veroja. Hänen postauksensa tarkoitti Sannan mukaan tietenkin jotain muuta, ja ilmeisesti sitä, että veroja olisi yleisesti nostettava. Kaikkien pitäisi tämä ymmärtää, sanoivat Sanna Hellström ja myös europarlamentaarikko Ville Niinistö, ja siksi he pitivät viserrystäni typeränä ja mauttomana.

2 Mitä Veronika tarkoitti ja halusi sanoa?

Minusta kysymys on kuitenkin kiinnostavampi eikä minusta ole päivänselvää, mitä Veronika halusi kyltillään ilmaista. Voin ajatella monia tulkintoja. Tulkinta numero 1 on, että

Tulkinta 1: Veronika on todellinen altruisti ja olisi valmis antamaan omasta pussistaan lisää resursseja yhteisiin julkisiin tarkoituksiin, riippumatta siitä, mitä muut tekevät.

Tulkinta numero 2 on, että Veronika haluaisi kiristää verotusta yleisesti ja on tietysti silloin valmis myös iloisesti maksamaan itse enemmän veroja. Tulkinta numero 2 on tietysti äärettömän lukuisien eri tulkintojen joukko. Veronika voi esimerksi haluta versiota

Tulkinta 2a: ”Kaikkien suomalaisten pitäisi maksaa tulojensa suhteessa lisää veroa”

tai esimerkiksi versiota

Tulkinta 2b: ”Nykyisten nettoveronmaksajien pitäisi maksaa enemmän veroa”.

Viimeinen tulkinta tasaisi tulonjakoa, koska lisärasitus lankeaisi vain hyvätuloisille. Oli mikä tulkinta vaan oikea, olisi parempi, että iloista veronmaksuhaluaan mainostavat kertoisivat mitä oikeasti haluaisivat. Tämän totesikin Pipsa Viitasaari omassa viserryksessään, joka kuului:

Reilumpaa ja selkeämpää olisi, jos lapussa lukisi ”Haluan muiden maksavan lisää veroja ja minäkin osallistun!” Onhan tuo ihan eri asia.

Olen Pipsan kanssa samaa mieltä. Jos kertoo uhrautuvansa, on reilua sanoa, että itse asiassa haluaa pakottaa myös kaikki muut uhraamaan. Siksi veronmaksuriemulla uhoamisessa on mukana falski sivumaku.

Kiinnostavaa on myös, että kukaan viserrykseeni kielteisesti reagoinut ei ajatellut tulkinnan 1 olevan edes oikeasti mahdollinen. Kukaan vasemmistovisertäjäkään ei siis ajatellut Veronikan olevan oikeasti näin altruistinen, vaan kaikki pitivät minua tyhmänä ja mauttomana kun en ymmärtänyt, että Veronika tarkoitti oikeasti yleisen veroasteen nousua. Olin kuitenkin ajatellut myös sitä mahdollisuutta, että Veronika oikeasti on hyväsydäminen altruisti, joka on valmis uhraamaan jotain siitä riippumatta, miteh paljon veroa muut maksavat. Veronika voisi esimerkiksi kuitata piruiluni laittamalla rahaa valtiokonttorin tilille ja julkaisemalla tiliotteensa. En pitänyt tätä tulkintaa todennäköisimpänä, mutta en pitänyt sitä mahdottomana. Ehkä Veronika vielä toimiikin niin, kukaties. Tällöin häntä voisi toki motivoida vastapiruilun halu mutta myös altruismi.

Miksi tulkinta 1 olisi mahdoton? Muilla yhteiskuntaelämän alueilla kuin verotuksessa on tuiki tavallista, että ihmiset mainostavat altruistista käyttäytymistään, ilman että oletuksena on että joku olisi pakottamassa kaikkia muita samaan. Tämä on aivan ilmeistä ympäristö- ja ilmastopolitiikassa, koska monet ihmiset rehentelevät jatkuvasti ilmastomyönteisillä valinnoillaan ja uhrauksillaan. On jopa kuultu mielipiteitä, joiden mukaan olisi erityisen arvokasta ja suorastaan välttämätöntä, että kaikki tekevät henkilökohtaisia uhrauksia.

Ja ihmiset todella tekevät uhrauksia, ilman, että ovat pakottamassa siihen muita. Monet jättävät perintönsä valtiolle ja jättävät hakematta ja valvomatta itselleen kuuluvia etuuksia. Erityisen altruistinen on esimerkiksi Antero Vartia, joka on antanut suuren osan elinkeinotoiminnallaan ansaitsemastaan omaisuudestaan ilmastokompensaation mahdollistavalla säätiölle. Antero käyttää siis omaa varallisuuttaan, ilman että haluaa pakottaa ketään samaan. Toinen altruistinen esimerkki, ihminen, jota kunnioitan, on Vihreä poliitikko Leo Stranius. Hänen kerrotaan elävän todella askeettista elämää, eli uhraavan aineellista hyvinvointiaan ympäristön hyväksi — siitäkin huolimatta, että muita ei pakoteta toimimaan samalla tavalla.

Minäkin ymmärrän intuitiivisesti, että tämäntapainen altruismi on jotenkin epäluontevampaa verottajan ja julkistalouden tapauksessa kuin ilmaston tapauksessa. Mutta kun asiaa miettii, ei ole aivan selvää, mistä ero syntyy. Nimenomaan Veronikan kaltaisen verojen rakastajan pitäisi kaiketi olla valmis myös henkilökohtaisiin uhrauksiin, koska hän näyttää pitävän julkisia palveluja ja tulonsiirtoja erityisen arvokkaina.  

3 Mitkä ovat veronkorotusten vastustajien motiivit? Tarina Smoolannin Ingvarista

Minulla oli kuitenkin toinenkin syy piikitellä Veronikan ”Haluan maksaa enemmän veroja” -kylttiä, ja tämä syy on mielestäni edellistä kiinnostavampi. Kysymys on siitä, millä tavalla Veronika haluaa luonnehtia toista mieltä olevia ja niiden motiiveja, jotka eivät suhtaudu yhtä suopeasti tai riemukkaasti verojen korotukseen. Oman veronmaksuriemun mainostaminen antaa ymmärtää, että toista mieltä olevat ovat harmissaan verojen maksusta, niin, että heitä motivoi oma itsekkyys ja harmi siitä, että he joutuvat maksamaan veroja. Myös Sanna Hellström on kontrastoinut oman ajattelunsa siihen, että toiset ”purnaavat veroista”.

Tämä näkökohtaa nostaa minussa hienoisen vastakarvan kun Veronika ja Sanna esittelevät veronmaksuhalukkuuttaan. Rakastan veroja -kyltit antavat ymmärtää, että korkeampien verojen vastustajien motiivi on puuttellinen veronmaksuhalukkuus eli itsekkyys ja ahneus.

Varmaan moni toivoisikin pääsevänsä vähemmällä verotaakalla. Mutta minusta on harhaanjohtavaa ja poliittisesti tylyä antaa ymmärtää, että korkeamman veroasteen vastustajia motivoisi aina ja ensisijaisesti itsekäs harmi ja purnaus.

Ihminen on mitä suurimmassa määrin jalo ja periaatteellinen olento, sekä politiikan vasemmalla että politiikan oikealla laidalla. On varmasti olemassa monia ihmisiä, joilla ei ole mitään henkilökohtaista veronmaksua vastaan, mutta jotka ovat myös sitä mieltä, että hyvä yhteiskunta ei ole nykyistä korkeamman verotuksen yhteiskunta. Voisin itsekin maksaa enemmän veroja sen enempää purnaamatta, koska olen tyytyväinen ja kohtuullisen hyvätuloinen ihminen, mutta en silti ehdoin tahdoin kannata yleistä veroasteen nousua. Miksi? Siksi, että en ole vakuuttunut siitä, että kireämpi verotus (ainakaan nykyisellä verorakenteella) vie yhteiskuntaa hyvään suuntaan.

Tässä astuu kuvaan nuoruusmuisto 26 vuoden takaa. Kohtasin vuonna 1994 Tukholmaan muuttaessani Ingvarin, yrittäjänä vaurastuneen ruotsalaismiehen, joka möi minulle ensimmäisen omistusasuntoni Tukholmassa. Hän oli vakaumuksellinen smoolantilainen talousliberaali (silloisen Folkpartietin eli nykyisen liberaalipuolueen äänestäjä) ja kristillinen radikaalipasifisti, joka kannatti alhaisia veroja ja yritteliäisyyttä. Hän oli kuitenkin myös erittäin altruistinen ihminen, joka koetti auttaa ihmisiä. Hän vuokrasi ja möi hankkimastaan Södermalmin osuuskuntakerrostalostaan asuntoja syrjäytymisvaarassa oleville maahanmuuttajille, ja koetti tukea heidän pärjäämistään neuvoin ja tarvittaessa myös rahallisesti. Sain itsekin maahanmuuttajana häneltä monenlaista tukea.

Keskustelinkin hänen kanssaan talous- ja veropolitiikasta. Olin tuolloin kiivas vasemmistodemari ja kysyin häneltä — samassa hengessä kuin Veronika ja Sanna nyt — miksi hän halusi alhaisten verojen talousliberaalia yhteiskuntaa, ja miksei hän ollut valmis maksamaan enemmän veroja. Muistan aina hänen silloisen vastauksensa, joka kuului suunnilleen seuraavasti:

Juhana, eihän minua omat verot harmita, maksan niitä ihan mielelläni ja kyllä minun rahani riittävät, mutta en todellakaan halua korkeiden verojen yhteiskuntaa. Sehän rapauttaa ihmisistä työhalun ryhdin ja tekee meistä vähitellen laiskojen ihmisten valtiojohtoisen yhteiskunnan. Ihminen jalostuu kun hän ottaa vastuun itsestään, ja ihmisten täytyy nähdä oman ponnistelunsa ja omien tulojensa välinen yhteys”.

Tämä vastaus oli vakuuttava, koska olin vierestä katsonut, miten hän koetti tukea erään maahanmuuttajatyöläisen pärjäämistä, myös omia varojaan säästämättä. Häneltä ei siis puuttunut altruismia, mutta hän kannatti alhaisen verojen yhteiskuntaa periaatteellisista syistä. Ingvarin vastaus sai minut tuolloin miettimään omaa ajatteluani ja liberaalia ajattelua.

Arvaukseni on, että moni suomalainen idealistinen yrittäjä, liikenainen tai -mies tunnistaa itsensä tällaisesta ajattelusta. Siitä, että hyvin yhteiskunnan periaatteet ovat jotain kerrassaan muuta kuin itsekäs purnaus omista veroista.

Ja tämän keskustelun selventäminen oli piruilevan viserrykseni toinen tarkoitus. En halua, että alhaisen verotuksen liberaalit maalataan pelkästään itsekkäiksi. Siitäkin huolimatta, että taidan itse olla pikemminkin (kohtuullisen) korkean verotuksen hyväksyvä oikeistodemari kuin alhaista veroastetta vaativa oikeistoliberaali. Taloustiedekin tukee ajatusta, jonka mukaan verotuksen hyvinvointitappiot nousevat konveksisti eli kiihtyvästi veroasteen noustessa.

4 Minun verokylttini

Annan lopuksi oman julistukseni. Mitä minun verokyltissäni voisi lukea? Ehkäpä seuraavat teesit:

1 Olen iloinen veronmaksaja, ei ole tullut mieleen purnata omista veroistani. Olen iloinen, että elän demokratiassa, jossa kansanedustuslaitos päättää veroista ja maksan veroni nurkumatta. 

2 En ole lainkaan vakuuttunut, että nykyistä korkeampi veroaste johtaa hyvään lopputulokseen, varsinkaan jos työn verotusta kiristetään.

3 Jos suomalainen verolainsäädäntö ja julkiset menot uudistetaan hyvien taloustieteellisten periaatteiden mukaisiksi, niin, että ne tukevat hyvinvointia nykyistä paremmin, ja jos julkistalouden tasapainon tarve ja tällaiset reformit merkitsevät sitä, että minun oma verotukseni kiristyy, maksan nurkumatta enemmän veroja.

Ehkä Veronika ja minä emme lopultakaan ole tässä suhteessa kovin kaukana toisistamme.

 

 

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!


Edellinen kirjoitusSeuraava kirjoitus

Kirjoitukseen on jätetty 14 kommenttia

14
 1. Olen kanssasi 110% samaa mieltä ja miettinyt samoja asioita kykenemättä ilmaisemaan niitä yhtä selkeästi. Ruotsalaisen asunnon myyjäsi kommentin pitäisi herättää kaikki viher-/ vasemmanlaidan poliitikot miettimään kansantalouden hyvän toimivuuden peruskysymyksiä. Yrittäjyyteen ja taloudelliseen kannustavuuteen perustuva yhteiskunta menestyy ja pystyy kattamaan hyvinvointiyhteiskunnan kasvavat menot.

 2. Verokeskustelusta tulisi kiinnostavampaa, jos osallistujat kertoisivat miksi he haluavat enemmän tai vähemmän veroja. Historiassa on saattanut olla jakso hovin ja sotien rahoittamisen jälkeen, kun veroilla tuotettiin sellaisia yhteiskunnallisia palveluja, joita ei muilla tavoin yhtä tehokkaasti pystytty tuottamaan. Olen itsekin iloinen veronmaksaja, kun koen saavani veroille vastinetta. Muilta osin uskon kovasti osaavani päättää hyvinvointia tuottavammin kuin julkinen sektori mihin rahani käytän. Arvelen veronkorottajien päämotiivina kuitenkin olevan yhä massiivisempien tulonsiirtojen rahoittaminen, kun suuntauksen toki tulisi olla verokiilan kaventaminen, jotta tulevaisuuden palveluliiketoimintoihin olisi mahdollista työllistää.

 3. Verotuksen rakenteen uudistaminen on ratkaisu Veronikan ja muiden kylttisulkeisiin, joissa juuristorakenteensa ei edes yritetä avata. Pienituloisen veroprogressio on jopa suurempi kuin useissa esimerkeissä puhki päivitellyt keskituloisen verokiila. Syyllinen on kuntaverotuksen vähennyksiin sisäänrakennettu progressio.
  Ratkaisu, jolle en ole löytänyt vastaväitteitä, on kaikkien sosiaalitukien tason korotus ja tukitason nostaminen veron määrällä. Samalla päästään eroon verojen ja tukien yhteensovittamisviidakosta. Ja työn vastaanottaminen alkaisi maistua.

 4. En oliai iloinen korotettujen verojen maksaja. koska kysymys on siitä mihin julkinen valta jakaa saamiaan verotuloja. Verovarojen käyttö kuntatasolla on lähellä ihmistä, ja sen hahmottaa – siis näkee arjessaan selkeämmin mihin euroja laitetaan. Sepä ei aina ilahduta, varsinkaan kun pyytäjät ja anovat saavat, kun asenteella heidän kuuluu saada se onnistuu. Osalle ei edes kerrota, mihin heillä olisi oikeus kun yrittävät tulla toimeen omillaan.
  Eläkeläiseltä saisi poistaa piiskaveron – olen maksanut veroja ihan riittävästi ml yle-vero pakkoverona.

 5. Eiköhän se toinen näkökulma olisi kysymys, mihin tarkoituksiin niitä veroja kerätään. Ilmeisesti ikuinen poliittinen vääntö kuuluu tähän kysymykseen. Toisaalta yrityselämässä eläneenä tuottavuuden jatkuva kehittämispaine pitäisi saada myös julkisten palvelujen johtamiseen. Ei voi olla niin, että huonoa johtamista paikataan lisäveroilla. Löysää on ja toimintatapojen kehittämismahdollisuuksia löytyy runsaasti edelleen, vaikkakin esim. digitalisoinnilla jo nyt on saatu hyvää kehitystä aikaiseksi. Verohallinto hyvänä esimerkkinä. Julkishallintoon ja politiikkaan pitäisi saada kovan luokan tekijöitä oikeasta yrityselämästä. Lepomäki on hyvä esimerkki tästä, näkemystä on toisella tavalla kuin monella hallitusvastuullisella. Sipilääkin tulee jo ikävä.

 6. Juhana,
  Kiitos hauskasta blogista. Minun kyltissäni lukee, että olen ylittänyt sen vaiheen, jolloin olin valmis maksamaan enemmän ansiotulo- ja pääomaveroja. Kannatan myös Ruotsin tapaan perintöverojen poistoa Suomessa. Lisäksi nyt pitäisi alentaa tuloveroa, koska verokiila toimii työllistämisen kasvun hidasteena. Suomi tarvitsee yrittäjyyttä ja työllisyyttä edistävän verouudistuksen. ALV on korkeampi kuin Saksassa, joten sitäkin pitäisi laskea. Korkea ALV rokottaa erityisesti pienituloisia ja lapsiperheitä. Yritystukiremontti olisi myös tarpeen, mutta kuten Sipilän hallituksen kanssa kävi, se epäonnistui.

  P.S. Kokoomus, kaatakaa maakuntamalli, se on turha hallintokaavio. Kyllä pienen asukasluvun Suomi pärjää kunta- ja eduskuntavaaleilla ja uusittavalla kuntayhtymien ja yliopistollisten sairaan/terveydenhoitopiirien kanssa.
  Hyvää ja lämmintä syksyä.

 7. Erityisesti verokylttisi 3. kohta osui asian ytimeen! Yhteiseksi hyväksi maksettu veropotti pitää käyttää tehokkaasti hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi yhteiskunnassa. Uskon, että taloustiede voi löytää avaimen siihen tehokkuuteen.

 8. Altruismi kukoistaa USA:ssa, kun jenkit lahjoittavat rahaa hyväntekeväisyyteen saadakseen vähentää lahjoitukset verotettavista tuloistaan.

  Meillä tätä paheksutaan, koska tulonsiirrot rikkailta köyhille katsotaan julkiseksi monopoliksi. Ja tehokkaita me siinä toki olemmekin

 9. Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta. Tarvitsemme kaltaisiasi älyllisiä porvareita politiikkaan. Siellä on jo aivan tarpeeksi älyllistä epärehellisyyttä, joka kaipaa kipeästi sinun ja Elinan kaltaista vastavoimaa.

  Oma verokylttini lähtee siitä, että maksan veroja mielelläni edellyttäen, että ne käytetään tehokkaasti ja hyödyllisesti. Ei siihen, että paikataan huonoa johtamista ja tehottomuuden säilyttämistä. Ei siihen, että rakennetaan hallintohimmeleitä. Ei siihen, että tukirahoilla nostetaan hintoja ja lisätään tuen tarvetta malliin asumistuki. Ja listaa voisi jatkaa vaikka kuinka.

 10. Kiitos hyvästä blogista. Kepeän sanailun taustalla olen havaitsevinani selkeän ideologisen eron vasemmistolaisen ja oikeistolaisen ajattelun välillä. On aika kiistattomasti osoitettu, että kokonaisveroasteen lieväkin aleneminen osuu yhteen taloudellisen kasvun ja työttömyyden alenemisen kanssa. Korkeintaan voidaan kiistellä, kumpi on syy, kumpi seuraus. Klassinen muna vai kana -kysymys.
  Honkasalo varmaankin ajattelee, että korkeammalla verotuksella voidaan julkisen sektorin avulla luoda enemmän työpaikkoja ja hyvinvointia yhteiskuntaan. Oikeistolainen ajattelu taas lähtee siitä, että veroasteen alentaminen johtaa talouden kiihtyvään dynamiikkaan ja sitä kautta alentaa työttömyyttä ja parantaa hyvinvointia. Verotuksen kohdentamiseen ja progressioon liittyvät tulonjakoasiat ovat toki myös poliittista oikeistoa ja vasemmistoa erotteleva tekijä. Suomen nykyisessä parlamentissa pitäisi numeroiden perusteella olla porvarillinen enemmistö. Siitä huolimatta meillä näyttää nyt olevan varsin vasemmistolaista talouspolitiikkaa ajava hallitus.
  En kiukuttele veroista minäkään, mutta Suomen veroaste on jo nyt tosi korkealla tasolla. Julkisen sektorin jatkuva kasvattaminen huolestuttaa.

 11. Kiitos loistavasta kirjoituksesta. Onkohan suhtautuminen veroihin myös ikäkausi- ja elämänvaihekysymys. Nuorena, tulonsiirroista riippuvaisena opiskelijana, äitiyspäivärahan saajana ”rakastaa veroja”, iän karttuessa vauraus tuo uutta itsevarmuutta.

 12. Mielenkiintoinen kirjoitus! Hyvä yhteiskunta ei ole nykyistä korkeamman verotuksen yhteiskunta. Ingvari tähän hyvin jo vastasi. Olen tähän asti uskonut ihmisten omiin valintoihin, eikä julkisen sektorin valinnat ole ainoita oikeita. Demokratiaedellytys saa kyllä mielellään toteutua. Tilanne ei ole kuitenkaan ongelmaton, koska ikärakenne tuo hoivaan ja terveydenhuoltoon paineita, eikä ikärakenteen muuttumisen tuomiin ongelmiin ole varauduttu, kun terveydenhuollon virtaviivaistaminen julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä ei ole saanut tarpeeksi tuulta alleen. Korottamalla vain veroja tässä mennään ojasta allikkoon.

 13. Usein verokeskustelussa jätetään huomiotta verotuksen pitkän ajan vaikutukset. Haluan että ihmiset investoivat enemmän liiketoimintaan ja omaan osaamiseensa. Tämä tyypillisesti tarkoittaa toiminnassa ja suunnittelussa 10 – 50 vuoden aikajännettä.

  Verotuksen tulisi olla sellaista, että hyvätuloinen ja usein keskituloinen kansalainen ovat halukkaita luopumaan kulutuksesta investoidakseen säästyneen pääoman liiketoimintaan.

 14. Hieman asian vierestä.

  Äskettäisen uutisen mukaan joka kolmannen suomalaisen vuokralla-asujan vuokran maksaa (tai sen maksamiseen osallistuu) yhteiskunta. Kolmannes vuokrista siis maksetaan yhteisestä kassasta, joka on kerätty verotuloilla.

  Nyt sitten on vihjattu, että jos bensan ja dieselin hintaa pitää korottaa roimasta, niin yhteisestä kassasta maksetaan tietylle porukalle bensakulut. Siis kohtako myös kolmasosa kansasta ajelee ”ilmaiseksi”.

  Minäkin ajelisin ja asuisin ”ilmaiseksi”, mutta kun kuulun niihin (eläkeläisiin) joiden pitää maksaa reilusti veroja, niin tuommoisesta ilmaisuudesta ei voi edes haaveilla.

  Millaiseen yhteiskuntamoraaliin ajaudutaan, jos esimerkiksi 3000 euroa kuukaudessa saavan verot nousevat, jotta 2000 euroa saavalle pystytään maksamaan kaikenlaisia elämäntukia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuulkaas ay-liike

Tulin juuri Tukholmasta, jossa olin 8.10.2018 mukana julkistamassa Teollisuusosapuolien Talousneuvoston (Industrins Ekonomiska Råd) uusinta raporttia. Ruotsin teollisuuden osapuolet, kaikki teollisuusammattiliitot ja kaikki työnantajaliitot, ylläpitävät teollisuusneuvostoa (Industrirådet), joka on puolestaan nimittänyt teollisuusosapuolten yhteisen asiantuntijaneuvoston, Industrin Ekonomiska Råd:in. Siinä on 4 yleisesti arvostettua ekonomistijäsentä, ja minulla on kunnia olla yksi heistä. Julkaisemme vuosittain raportin, jonka teollisuusneuvosto meiltä tilaa ja jonka kulloisestakin teemasisällöstä se esittää toiveita. Jos edessä on neuvottelukierros kirjoitamme yleensä kokonaistaloudellisesta tilanteesta ja työmarkkinoista, neuvottelujen tietopohjaa tukevalla tavalla. Jos neuvotteluja ei ole avautumassa, kirjoitamme muista ja pidemmälle tulevaisuuteen kurkottavista teemoista, kuten tällä kertaa.

Julkaisuseminaariin oli ilmoittautunut pitkälti toistasataa aktiivia, teollisuuden menestyksestä kiinnostuneita työnantajien ja työntekijöiden edustajia sekä alan tutkijoita ja virkamiehiä. Keskustelussa pohdittiin monipuolisesti Ruotsin teollisuuden menestymisen edellytyksiä.

Ajattelin puheenvuoroja kuunnellessani ja pitäessäni että kontrasti Suomeen ei voisi olla suurempi. Ruotsin teollisuusosapuolet miettivät yhteisessä seminaarissa, yhdessä tilatun puolueettoman asiantuntijaraportin pohjalta Ruotsin teollisuuden toimintaedellytyksiä.

Suomessa haastetaan valtiovallan oikeutta säätää lakeja.

Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas ay-liike, te tiedätte sen itsekin. Sen huomaa jo järkevien ay- ja demaritoimijoiden pälyilevästä katseestakin.

Te olette kollektiviivisesti kiinni viime vuosisadassa ja kylmässä sodassa, oudossa ja surrealistisessa henkisessä maailmassa jossa joku on koko ajan orjuuttamassa ja riistämässä työntekijää. Te olette kahliutuneet kylmän sodan asetelmaan, jossa Neuvostoliiton uhka toi teille mahdollisuuden olla suomalaisen valtiovallan ytimessä. Te kutsutte, uskomatonta kylläkin, lainsäädäntöä ”saneluksi”. Silloin ei sanelu ikinä lopu, koska lainsäädäntö on aina sanelua, normeja joita kaikkien on noudatettava. Niihin oikeusvaltio perustuu.

Mutta oikeasti te ette voi olla valtio valtiossa, ettekä edes halua olla. Te olette osa Suomea, suomalaisia, joilla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa valtiosäännön puitteissa. Ja olla ylläpitämässä suomalaista sosiaaliturvaa, joka jo sellaisenaan suojaa työntekijää niin ettei tarvitse ottaa vastaan työtä sikamaisin ehdoin.

Kukaan ei halua teille tai suomalaiselle työläiselle pahaa. Mutta tällaiset älyttömät taistelut te tulette häviämään ja teidän on pakko ne hävitä. Kai teillä jokin logiikka on, ja Lasse Laatusen kaltaisiin kylmän sodan tupo-kasvatteihin se menee täydestä: kun uhmaatte lakoilla jokaista työmarkkinoiden uudistusta, te ajattelette ettei kukaan järkevästi laskeva niitä halua tehdä. Pieniä ei kannata tehdä koska lakkomenetykset ovat suurempia kuin uudistuksen hyödyt. Ja suuria uudistuksia ei uskalleta tehdä. Ja teidän hyvin kouluttamanne Etelärannan toimiston kumppaninnekin tottelee hyvin tätä logiikkaa ja tukee yleensä teitä, peitellysti tai avoimesti.

Eli koskaan ei tehdä mitään uudistuksia, joita ette ”hyväksy”. Laatusen logiikalla se todella menee niin.

Lasse Laatunen on kuitenkin perin juurin väärässä. Laatusen logiikka johtaa siihen, ettei työmarkkinoita ikinä uudisteta ja Suomi jatkaa hidasta ja vakaata kulkuaan Euroopan korkeimman työttömyyden maaksi. Se on surkean huono kauppa Suomelle vaikka Lasse Laatusen logiikalla se kai koostuu monista pienistä järkevistä ”kaupoista”.  Vielä on sentään 5 maata, kaikki Välimeren maita, joissa on Suomea korkeampi työttömyys, nousukauden huipulla.

Eikä Lasse Laatusen ja Lauri Ihalaisen maailmassa edes ole olemassa pieniä ja järjestäytymättömiä yrityksiä. Kun niistä puhutaan, he katsovat kaukaisuuteen. Heille on olemassa vain kylmän sodan järjestäytyneiden osapuolten työmarkkina. Vaikka suurin osa uusista työpaikoista syntyy ihan muualle.

Siksipä nyt ei enää olekaan kysymys vain tästä uudistuksesta. Sitä on sanottu ”arvovaltakiistaksi”, mutta ei valtiovalta edes voi olla mukana arvovaltakiistassa. Valtiovallan arvovalta on kirjoitettu perustuslakiin eikä siitä tarvitse kiistellä. ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”.

Uudistus sinänsä on pikemminkin pieni kuin suuri, mutta se on hyvin perusteltu. Se ei ole kenenkään ”lobbaama” eikä uudistaminen ole nollasummapeliä. Se kannattaisi tehdä vaikka Suomen Yrittäjät sitä vastustaisivatkin.

Tästä uudistuksesta taitaa nyt tulla uusi sisällissota. Ei tietenkään väkivaltainen. Ei kutsuta sitä  vapaussodaksi. Mutta henkinen vapautuminen kylmän sodan maailmasta. Tuodaan glasnost tännekin.

Kutsutaan sitä vaikkapa vapautumisen sodaksi. Henkisen vapautumisen sodaksi. Henkinen vapautuminen pitkästä viime vuosisadasta, jolloin ensin väkivaltaiset kollektivistiset liikkeet, ensin maailmansodassa ja sitten kylmässä sodassa, uhkasivat liberaalia demokratiaa.

Ja kun heräätte pienyritysten irtisanomislain säätämisen jälkeiseen maailmaan, huomaatte, että elämme ihan hyvässä maassa, teidänkin kannaltanne. Maassa, jossa te ette enää epätoivoisesti yritä olla valtio valtiossa, vaan voitte muiden Pohjolan ammattiyhdistysliikkeiden tapaan hyväksyä edustuksellisen demokratian. Ja kukoistaa kuten ay-liike kukoistaa arvostettuna Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, huolehtien jäsenten asioista sen sijaan että yritetään olla ulkoparlamentaarinen kabinettien ylähuone. Suomessa, jossa teillä on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa demokratian keinoin. Suomessa, jossa ei ole ”tabuja” ja kaikki voivat olla mukana politiikassa. Suomessa, jonka työpaikoilla voidaan uudistetun työlainsäädännön turvin itse sopia asioista.

Ja maailmassa, jossa totta vie on suurempia ongelmia protestoitavana  kuin pieni työsopimuslain muutos. Euroopassa, jossa äärioikeisto haastaa oikeusvaltiota. Ja maailmassa, jonka ilmasto lämpenee katastrofia kohti.

Innostakaa jäsenenne uurnille, niin kuin SAK:n hengennostatustilaisuudessa ilahduttavasti lopussa tapahtuikin. Ties vaikka lempipuolueenne pääsisivät hallitukseenkin. Mutta ihan samat ikääntymisestä johtuvat budjettirajoitukset koskevat kaikkia hallituksia. Työllisyysastetta on pakko nostaa. Kun viimeksi SDP oli hallituksessa 2011-2015, ajattelitte, että ei tehdä mitään mistä ay-liike ei pidä. Eikä tehtykään. 4 menetettyä vuotta, surkea lopputulos taloudelle ja työllisyydelle. Häpeäksi vanhoille valtionkantajapuolueille SDP:lle ja Kokoomukselle. Ei sorruta enää sellaiseen, millään hallituskokoonpanolla.

Vapautumissodassa on pelkkiä voittajia.

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!


Aktiivimallin politiikasta ja ihmiskuvasta

Vuoden 2018 alusta tuli voimaan työttömyysturvan aktiiviporrastus, joka edellyttää täyden työttömyyspäivärahan edellytyksenä pientä työ- tai yrittäjäpanosta tai osallistumista työvoimahallinnon aktivointitoimiin 3 kuukauden tarkastelujakson aikana. Muussa tapauksessa työttömyysturva alenee 4,65 prosentilla eli ikään kuin yksi työttömyyspäivä muuttuisi omavastuupäiväksi. Sen voi taas palauttaa perustasolleen täyttämällä ehdot seuraavan 3 kuukauden aikana. Tämän vastapainoksi työttömyyden alussa olevien omavastuupäivien määrää vähennettiin 7:stä viiteen. Enemmistö työttömistä hyötyy uudistuksesta, jos hyötyä mitataan käteen tulevalla työttömyysturva-tulovirralla. Reformin suunnitellutta kolmikantatyöryhmää johtanut Martti Hetemäki on tuoreessa blogikirjoituksessaan ansiokkaasti käynyt läpi uudistuksen perusteluja. Helsingin Sanomien Paavo Teittinen on myös huolellisesti laaditussa artikkelissaan  erinomaisesti valottanut uudistusta ja vertaillut sitä kansainvälisiin esikuviin. Pohjosimaisessa vertailussa uusi suomalainen aktivointimalli on lempeäkätinen.

Aktiivimalli on pieni uudistus, joka kuitenkin suurella todennäköisyydellä hieman alentaa työttömyysastetta pysyvällä tavalla. Vaihtoehtona olisi ollut työttömyysturvan porrastus ajassa ilman ehtoja. Kolmikantakeskusteluissa päädyttiin kuitenkin nyt toteutettuun malliin, jossa siis alenemisen voi välttää osoittamalla aktiivisuutta työnteon tai yrittämisen piirissä.

Ajassa laskeva työttömyysturva – esimerkiksi puolen vuoden tai 12 kuukauden jälkeen alennettu korvaus — on monien taloustieteilijöiden suosittelema vaihtoehto, koska sen ajatellaan voimistavan työttömien työnhakuponnisteluja. Tällaisia tuloksia on johdettu talousteorian malleista ja ne ovat myös saaneet empiiristä vahvistusta. On aika vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että työttömyysturvan tason ja keston alentaminen lyhentää työttömyysjaksojen pituutta ja näin myös keskimääräistä työttömyysastetta. Kun työttömyysturvaa heikennetään ja lyhennetään, työttömät etsivät intensiivisemmin uutta työpaikkaa ja ottavat vastaan myös sellaisia töitä, joille olisi paremman ja pitkäkestoisemman turvan tapauksessa sanottu ei.

Kysymys työttömyysturvan soveliaasta aikaprofiilista on kuitenkin monimutkainen. Jotkin talousteorian tarkastelut puoltavat tosin myös toisenlaista lähestymistapaa. Jos pitkäaikaistyöttömät ovat täysin luopuneet työnhausta ja heidän työllistymistodennäköisyytensä on lähellä nollaa, voitaisiin hyvinvoinnin näkökulmasta perustella myös ajassa nousevaa tukitasoa. Tällöinhän ei työnteon kannustin enää toimi eikä päättäjällä ole syytä ”kurnuttaa” pitkäaikaistyötöntä heikolla elintasolla. Tietääkseni kuitenkin kaikkialla on päädytty jollain tavalla alenevaan työttömyysturvaan.

Vakuutus ja moral hazard

Työttömyysturvan suunnittelussa onkin aina kysymys tarpeellisen vakuutuksen ja moral hazardin tasapainotuksesta järkevällä tavalla. Työttömyysturva on tarpeellinen vakuutus, koska jokainen kohtaa markkinataloudessa tuloepävarmuutta työttömyyden muodossa. Mutta työttömyysturva ja sosiaaliturva vääristävät myös valintaa työn ja vapaa-ajan välillä ja työn etsinnän ja vapaa-ajan välillä. Sosiaaliturva  matalapalkkatyöstä saatavien ansiotulojen sijasta voi johtaa siihen, että työttömyysjaksot pitkittyvät tai jopa siihen, että työttömyystuesta ja toimeentulotuesta tulee pitkäaikainen tai pysyvä elämäntapa. Näistä syistä työttömyysturvalle asetetaan ehtoja ja määräaikoja. Työttömyysturvan taso ja korvausaste voivat olla sitä parempia, mitä nopeammin työtön saadaan takaisin töihin. Tähän perustuu nyt Suomessakin usein kehuttu ”tanskalainen” ajattelutapa. Työttömyysturvan taso on Tanskassa hyvä, mutta työtöntä tuetaan ja työnnetäänkin harjoittelu- ja työpaikkoihin.

Martti Hetemäen kirjoituksessa on käyty läpi uudistuksen yksityiskohtia. Koetan tässä blogauksessani käsitellä uudistuksen poliittista puolta ja siitä syntynyttä kansalaiskeskustelua. Voin samalla koettaa reagoida siihen monipuoliseen palautteeseen, jota olen päättäjänä saanut.

Aktiivimallin ihmiskuva – hallitus ei syytä tai syyllistä

Aktiivimallin kriitikot väittävät, että hallitus ”syyllistää” työttömiä ja pitää heitä ”laiskoina”. Näitä väitteitä ei yleensä dokumentoida, ja vaikeaa se olisikin. Eihän tietenkään kukaan päättäjä koskaan oikeasti ole syyttänyt ketään tai luonnehtinut ketään laiskaksi. Samansukuinen yleinen vastaväite aktiivimallille on että vain pieni osa, muutama prosentti työvoimasta on ”työn vieroksujia” ja muita on ihan turha kannustaa, koska ovat ahkeria muutenkin. Tämän kriitiikin on esittänyt Helsingin Sanomien kolumnisti Yrjö Rautio ja moni muukin, ja sen mukaan hallitus pitäisi työttömiä ”laiskoina” ja erilaisina kuin muita ihmisiä.

Työntarjonta- ja aktivointipolitiikka ei lainkaan perustu sellaiselle ajattelulle, että olisi jokin erityinen ”työn vieroksujien” ryhmä tai että työttömät olisivat jotenkin erityisen laiska ihmisryhmä. Työttömien joukon vaihtuvuus on suurta, ja suuri osa väestöstä käy läpi työttömyysjakson.

Aktivointipolitiikka perustuu siihen, että lähes kaikkien ihmisten taloudelliset valinnat riippuvat taloudellisista kannustimista. Ihminen on älykäs ja mukavuudenhaluinen olento, ja kaikki arvostavat omaa vapaa-aikaa. Työttömät ovat ”laiskoja” ihan samassa mielessä kuin me kaikki olemme ”laiskoja”: meillä on oma elämä, arvostamme vapauttamme, olemme järkeviä ihmisiä.

Jokainen voi tehdä itselleen ”laiskuustestin” joka testaa oman vapaa-ajan arvoa. Testikysymys menee näin:

Tulisitko Vartiaisen kotiin kerran viikossa vuoden ajan siivoamaan ja viemään roskat, ilman palkkaa?

Tietenkään et tule, koska aika on arvokkaampaa omassa vapaassa hallinnassa kuin Vartiaiselle annetussa työnjohtovallassa. Olet siis ”laiska”. Mutta, jos jatkokysymys olisi:

Tulisitko Vartiaisen kotiin kerran viikossa vuoden ajan siivoamaan ja viemään roskat, jos saat siitä vuoden lopussa 10 miljoonaa euroa?,

saisin oletettavasti enemmän tarjokkaita, totta kai, ja jopa kolumnisti Yrjö Rautio saattaisi tarttua tilaisuuteen. Ja jossain 10 miljoonan euron palkan ja nollapalkan välillä on sellainen palkkataso, että sinäkin joka tätä luet, saattaisit tarttua tilaisuuteen.

Aktiivimallin avulla yritetään nyt pikkuisen vaikuttaa tähän kynnyspalkkaan, siihen, millaisia työtarjouksia otetaan vastaan, millaisin ehdoin ja millaisen välimatkan päästä – ilman että ketään haukutaan laiskaksi. Lisäksi keikkatyöalustat kehittyvät koko ajan, ja keikkatyökin voi olla tie pysyvämpään työllisyyteen.

Suomalaisten omakuvan kulttuurinen murros?

Aktiivimallin kiivas vastustus kertoo kuitenkin pikku hiljaa tapahtuvasta kulttuurisesta murroksesta. Olemme eläneet jonkinlaisessa yhtenäisessä talkoohenkikulttuurissa, jossa poliittisen keskustelun yhteiseen itsepetokseen on kuulunut ajatus siitä, että me suomalaiset olemme jotenkin erityisen ”kovia tekemään työtä” ja taloudellinen kannustekeskustelu ei koske meitä ollenkaan. Nyt kun työvoimapolitiikkaa aletaan enemmän perustaa taloustieteelliseen ihmiskuvaan, se koetaan uudeksi ja loukkaavaksi. Erityisesti vasemmiston parissa elää jonkinlainen myyttinen käsitys ”jalosta köyhästä”, työttömästä uhrina, joka ei voi lainkaan vaikuttaa omaan kohtaloonsa. Toisin kuin jopa vasemmistolaiset tutkijat kuvittelevat, kukaan täysjärkinen ei tietenkään väitä, että työttömyys tai työllisyys riippuisi vain yksilön omista valinnoista. Totta kai se riippuu myös sekä markkinatilanteesta että onnesta. Mutta totta kai se riippuu myös yksilön omista valinnoista – siitä, miten aktiivisesti hakee työtä ja mitä on valmis ottamaan vastaan. Eikö tämän pitäisi olla itsestään selvää?

Vasemmiston ristiriitainen suhtautuminen taloudellisiin kannustimiin

Toisaalta lähes jokainen suomalainen, vasemmistopoliitikkoja myöten, osaa kahden kesken kertoa lähipiiristään tapauksia, joissa työtilaisuuksista on kieltäydytty. Samaan aikaan silmiemme edessä näemme, miten maahanmuuttajat valtaavat matalapalkka-alojen tehtäviä niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Tämä ei johdu siitä, tietenkään, että työnantajat syrjisivät kantasuomalaisia, vaan siitä, että suomalaisia on enää vaikeaa saada joihinkin matalapalkkatöihin.

Asenteidemme kaksinaamaisuus tulee esille myös siinä, että epäilemme maahanmuuttajia paljon herkemmin työn ja vapaa-ajan suhdetta sosiaaliturvan avulla optimoiviksi systeemin hyväksikäyttäjäksi. Monet vasemmistopoliitikotkin ovat ainakin kahden kesken valmiita sanomaan, ettei pidä olla maahanmuuton suhteen niin naiivi, että päästää Suomeen maahanmuuttajia käyttämään hyväkseen sosiaaliturvaa. Mutta jos sellainen hyväksikäyttö on mahdollista, voisi ehkä olettaa että joku kantasuomalainenkin sellaiseen turvautuu – eivät kai suomalaiset mitään ahkeruuden herrakansaa ole.

Poliittisella vasemmistolla on kertakaikkisen ristiriitainen suhtautuminen taloudellisiin kannustimiin. Aktiivimallin tapauksessa vasemmisto ajattelee, että on jotenkin eettisesti väärin perustaa politiikkaa työnteon taloudellisiin kannustimiin – että on jotenkin työttömien ”syyllistämistä” sanoa, että kannustimia tarvitaan, kun kerran työttömät jo nyt hakevat henki kurkussa työtä. Toisaalta jokainen vasemmistopoliitikko jonka kanssa olen asiasta jutellut, on kannattanut työttömyysturvan 300 euron suojaosaa, joka säädettiin vuonna 2015. Se siis mahdollistaa 300 euron ansaitsemisen kuukauden aikana ilman että työttömyysetuus pienenee. Järjestelyyn on vasemmiston piirissä oltu laajasti tyytyväisiä, sen uskotaan lisäävän työllisyyttä ja monet vasemmiston kansanedustajat ovat sitä mieltä, että suojaosuutta pitää kasvattaa. Mutta suojaosuus perustuu täsmälleen samaan ajattelutapaan kuin aktiivimalli – siihen, että taloudellinen kannustin auttaa työllistymään. Jos aktiivimalli ”syyllistää” kuten vasemmisto ajattelee, suojaosa ”syyllistää” täsmälleen samalla tavalla: työllisyyden uskotaan lisääntyvän kun se tulee taloudellisesti kannattavammaksi.

Kannustinongelma ei poistu keskuudestamme niin kauan kuin sosiaaliturvaa on olemassa

Kannustinajattelu törmää siis suomalaiseen talkooromantiikkaan. Tällaisten romanttis-nationalististen asenteiden vuoksi hallituksenkin on selvästi ollut vaikeaa puolustaa aktiivimallia. Sitä täytyy kuitenkin uskaltaa puolustaa, koska kysymys työn kannustimista ja hyvinvointivaltion rahoituksesta ei ole millään muotoa häviämässä poliittiselta agendaltamme. Päin vastoin, ikääntyvässä Suomessa se tulee olemaan vuosi vuodelta entistäkin ajankohtaisempi. Eikä pidä yhtään hävetä sellaista viestiä, että koetamme vaikuttaa kaikkien käyttäytymiseen, työllisyyttä ja ahkerointia lisäävästi. Juha Sipilän hallituksen ohjelma alkaa upealla lauseella, joka luonnehtii sitä, minne haluamme olla matkalla:

Suomessa on eettisesti kestävä tasapaino yksilön velvoitteiden ja yhteiskunnan vastuiden välillä

Hyvinvointivaltion rahoitus edellyttää sitä, että yksilön ja julkistalouden velvoitteet ovat tasapainossa. Työnteko ei silloin voi olla vapaaehtoista eikä työttömyys voi tarkoittaa oikeutta elää ikuisesti tulonsiirroilla. Työtä on haettava ja tehtävä, vaikka se epämukavaa olisikin. Aktiivimallipolitiikan viesti työttömälle ei ole ”sinä olet laiska”. Aktiivimallipolitiikan viesti työttömälle on:

Sinä olet tärkeä ja sinunkin panostasi tarvitaan”.

Laadukkaampaan työvoimapolitiikkaan

Toinen ja perustellumpi kritiikin kohde on siinä, että työvoimahallinnon voimavarat ovat riittämättömiä huolehtimaan työtilaisuuksien tarjonnasta ja tukialeneman peruuttavista aktivointitoimista. Tähän työvoimapolitiikan resurssipuutteeseen näyttää nyt koko kansakunta liikuttavan yksimielisesti yhtäkkiä havahtuneen, ja hyvä niin. Työvoimapolitiikan voimavarat ovatkin muihin Pohjoismaihin verrattuna niukat. Työvoimahallinnon on vaikea suoriutua tehtävistään ja siihen kohdistuu ylimitoitettuja odotuksia. Valiokuntakäsittelyissä olen oppinut, että monet työvoimahallinnon virkamiehet ovat niukkojen resurssien ahdongossa väsyneitä ja turhautuneita. Työvoimahallinnon toimiin ollaan sen ”asiakkaiden” eli työttömien parissa laajalti tyytymättömiä, ja niistä on tehty valituksia.

Työttömien määräaikaishaastattelut ovat kuitenkin ajantasaistaneet työttömien rekisteriä, josta on poistunut sinne oikeasti kuulumattomia ihmisiä – työllisiä, ulkomailla asuvia, ilmeisesti jopa kuolleita. Lisäksi kansalaispalautteesta ja valiokuntakuulemisesta voi päätellä, että työttömyysturvan varassa elää joukko ihmisiä, joiden työkyky on kehno ja jotka kuuluisivat kuntouttavaan toimintaan. On kerrassaan hyödyllistä, jos aktiivimalli vielä kirittää työvoimahallinnon järkeistämään toimintojaan ja saattamaan kuntoutuksen piiriin tai välityömarkkinoille sellaiset työttömät, joiden työllistymistodennäköisyys on lähellä nollaa.

Työvoimahallinnon kehittäminen on pitkäaikainen ponnistus, ja se voi vaatia lisää budjettivoimavaroja. Harva voimavarojen lisäämisestä innostunut poliitikko on kuitenkaan viitsinyt kertoa mistä julkisista menoista hän olisi valmis tinkimään (minä osaisin kyllä kertoa!). Eikä kenenkään pidä kuvitella, että virkailijoiden lisääminen on automaattisesti toimiva työllisyyttä lisäävä lääke. Työvoimapolitiikka on siirtymässä maakuntien vastuulle, eikä kukaan oikein tässä vaiheessa tiedä, miten hyvin se tulee toimimaan. Maakunnilla ei valitettavasti ilmeisesti ole kunnon kannusteita työttömyyden alentamiseen, koska ne saavat valtiovallalta sitä enemmän varoja, mitä korkeampi maakunnan työttömyys on.

Kansalaispalautteesta

Aktiivimalli on poikinut meille kansanedustajille suuren määrän kansalaispalautetta. Itselleni on tullut sekä kehuja että haukkuja. Osa kielteisestä palautteesta on koordinoitua ja kampanjanomaista ja luonteeltaan sellaista, ettei lainkaan ihmetytä, ettei sen lähettäjä ole onnistunut työllistymään. Mutta murheellista on lukea sellaisten ihmisten kirjeitä, joilla on monenlaisia työntekoa vaikeuttavia terveysongelmia ja joiden voi olla vaikeaa löytää edes keikkatyötä.

Toinen murheellinen piirre on siinä, miten moni syrjäseutujen työtön kertoo että voisi jopa muuttaa kasvukeskukseen töihin, mutta oman omakotitalon arvo on laskenut niin alas, ettei ole varaa vaihtaa asuntoa. Kasvukeskuksissa on kallista asua, ja syrjäseudun arvottomaksi muuttuva omakotitalo tarjoaa sentään asunnon käyttöarvon vaikkei vaihtoarvoa juuri ole. Tällaisia murheellisia kohtaloita on selvästikin paljon ja olen niitä apein mielin lukenut. Tällaiset kotitaloudet maksavat hintaa menneistä politiikkavirheistä — siitä, että on haluttu kynsin hampain pitää ”koko maa asuttuna” ja että verolait ovat kannustaneet sijoittamaan koko elinkaaren varallisuus nimenomaan omaan taloon tai asuntoon.

Työttömyysturvan lisäpäivät eli ”työttömyyseläkeputki” 

Oma tyytymätön ryhmänsä ovat ns. ”työttömyyseläkeputkessa” eli ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivillä olevat. Heitä on Kelan tilastojen mukaan noin 13 000. Järjestely tarkoittaa sitä, että 59-61 vuotta täyttänyt työtön, jolla on jo takanaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan 500 päivää, saa ansiosidonnaiselle turvalleen jatkoa aina vanhuuseläkkeen alkamiseen asti. Se on käytännössä merkinnyt 57-60 vuoden eläkeikää. Työttömyyseläkeputki on ollut suomalaisen työvoimapolitiikan epäonnistuneimpia ja surkeimpia järjestelyjä. Se on luonut käytännössä varhaisen eläköitymisen kanavan, jota on hiljaisessa yhteisymmärryksessä käytetty työpaikoilla. Se on ollut työnantajalle kätevä veruke ikääntyneen työntekijään irtisanomiseen, jota irtisanomisen kohteella ei välttämättä ole edes ollut syytä vastustaa. Työttömyyseläkeputkessa olevat ovat periaatteessa hekin olleet samalla tavalla velvoitettuja ottamaan uutta työtä vastaan kuin kaikki muutkin työttömät, mutta käytännössä heitä on ilmeisesti pidetty varhaiseläkeläisinä, joiden on etupäässä annettu olla rauhassa. Ainakin tähän viittaavat keskusteluni työvoimahallinnon kanssa sekä niiden tutkijoiden kanssa, jotka ovat asiaan jossain määrin perehtyneet. Aktiivimalli koskee myös tällaisia seniorityöttömiä, joista monet kokevat nyt itsensä petetyiksi. On tuiki tarpeellista, että ”putken” houkuttelevuutta vähennetään, mutta nyt putkessa olevat ovat kiistämättä väliinputoajia.

Kansanedustajien sopeutumiseläke ja sopeutumisraha

Kansalaispalautteessa ilmenee myös katkeruutta kansanedustajien eläke-etuja, sopeutumiseläkettä ja sen vuonna 2011 korvannutta selvästi niukempaa sopeutumisrahaa kohtaan. Tässä olen samaa mieltä monien kansalaisten kanssa: jos päättäjinä olemme sitä mieltä, että kansalaisten on aktiivisesti oltava työmarkkinoiden käytettävissä kun työ menee alta, ei kansanedustajan työ voi olla poikkeus. Minusta sopeutumisrahat pitäisi poistaa. Katkeruutta näyttää kohdistuvan myös aiemman lainsäädännön aikana myönnettyihin, edullisempiin sopeutumiseläkkeisiin. Kerran jo myönettyjen etuuksien poistamisella on Suomessa vanhastaan ollut korkeampi kynnys.

Kausityöläiset

Oma työttömien kategoria, joka antaa kuulua itsestään, ovat kausityöntekijät ja epäsäännöllisesti työtä tekevät – esimerkiksi teatteritaiteilijat tai urheiluvalmentajat -, jotka ovat ”tottuneet” paikkaamaan tulokuoppiaan työttömyysturvalla ja suunnittelevat yhdessä työnantajan kanssa elämäänsä sen varaan. Tiukkaan ottaen tällainen työttömyysturvan suunnitelmallinen käyttö on väärinkäyttöä. Työttömyysturvan tarkoitus ei ole toimia pysyvänä ja toistuvana tulojen lähteenä. Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen pitäisi miettiä uudelta pohjalta tällaistenkin elinkeinojen asemaa.

Miten tästä eteenpäin?

Moni työtön selvästikin kokee, että on vaikeaa saada työtä tai edes keikkatyötä. Siksi lähivuosien uudistustyössä tulee edelleen pyrkiä yritysten työllistämiskynnyksen alentamiseen. Työehtosopimusten tiukasta yleissitovuudesta on syytä luopua, ja huolehtia palkansaajien vähimmäiseduista muilla tavoin. Lisäksi yksilöperusteista irtisanomiskynnystä voisi olla viisasta alentaa ja täydentää heikentynyttä irtisanomissuojaa jonkinlaisella irtisanomissakolla, kuten Nobel-palkittu ekonomisti Jean Tirole tuoreessa kirjassaan esittää. Työvoimapalvelujen resursseja on lisättävä, ja olisi sallittava harjoittelu- ja oppisopimuspaikkoja nykyistä joustavammin työehdoin. Kaikki tällaiset reformit helpottaisivat työttömien mahdollisuutta työllistyä pysyvästi tai keikkatyöhön. Lisäksi vireillä oleva tulorekisteri toivottavasti helpottaa tiedon saamista siitä, miten työkeikan vastaanottaminen vaikuttaa omaan tulotasoon. Kaiken tämän on oltava hallituksen ja seuraavien hallitusten reformiagendalla.

 

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!


Yhteisblogi Asmo Maanselän kanssa: Työnteko kannattaa Suomessa poikkeuksellisen heikosti.

Suomessa on hyvä sosiaaliturva. Työssäkäyvien ja työttömien köyhyysaste on EU-maiden matalin (Eurostat 2016). Tästä huolimatta vuonna 2015 Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi. Moitteisiin on laajasti vedottu poliittisessa keskustelussa, kun on haluttu vastustaa sosiaaliturvan uudistuksia ja työnteon kannustimien parantamista.

Jos huomautetaan maata, jossa on EU:n pienin köyhyysaste, herää kysymys, mihin huomautus perustuu. EU:n sosiaalinen peruskirja edellyttää, että sosiaaliturvaetuisuuksien vähimmäistason on oltava vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta, eli huomautusvuonna 2013 niiden olisi pitänyt olla 970 €/kk. Komitea tarkasteli ratkaisussaan toimeentulon määrää ainoastaan työmarkkinatuen perusosan ja asumistuen laskennallisen keskiarvon perusteella. Se ei ottanut laskelmissaan huomioon toimeentulotukea ja sen muita osia. Sosiaalisten oikeuksien komitean arvio antaa tilanteestamme väärän kuvan.

Suomen järjestelmä antaa yksinasuvalle helsinkiläiselle toimeentulotukea jopa 1 188 €/kk. Toimeentulotuki on erittäin ongelmallinen tukimuoto. Vähimmäisturvan riittävyyttä arvioitaessa tulisi huomioida Suomen sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuus, joka muodostuu rahana maksettavien sosiaalietuuksien lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatoista ja –helpotuksista. Suomessa pienituloiselle tarjottavat palvelut ovat lähes poikkeuksetta ilmaisia.

Vähimmäisetuuksia kannattaa vertailla maiden välillä. Toimeentulotuki on Suomessa erittäin käytetty tukimuoto verrattuna Ruotsiin. Molemmissa maissa tukea käyttää 400 000 henkilöä, vaikka Ruotsissa on kaksi kertaa enemmän asukkaita. Sekä asumistukien että toimeentulotuen taso on Suomessa Ruotsia korkeampi. Ruotsin yli vuoden työttömänä olleista vain vajaa 20 % sai enää työttömyysetuutta. Pitkäaikaistyöttömien työttömyysturvan kattavuus oli Suomessa EU:n parhain. Yli 90 % yli vuoden työttömänä olleista sai työttömyysetuutta Suomessa. Ruotsin tilanne johtuu siitä, että ansiosidonnaiselta pudonneet pitkäaikaistyöttömät saavat Aktivitedstöd ja utvecklingsersättning –tukia aktiivisuutta vastaan. Niitä ei pidetä varsinaisena työttömyysetuna EU:n tilastoissa vaan palkkana aktiivisuudesta tiukempien osallistumisehtojen vuoksi. Ruotsin edustama pohjoismainen malli on minimietuuksien osalta Suomea tiukempi ehdoiltaan ja pienempi tukitasoiltaan.

Vähimmäistyöttömyysetuuksien tason pitäminen korkealla on perusteltua köyhyyden vähentämisen näkökulmasta. Mutta se aiheuttaa pohjoismaisessa vertailussa heikot työnteon kannustimet erityisesti matalapalkkaiselle työlle. Tämä on yksi syy työvoimapulalle, kun matalapalkkaista työtä ei kannata ottaa vastaan. Työn rajaveroaste onkin Suomessa matalimmilla tulotasoilla selvästi muita pohjoismaita korkeampi. Työn rajaveroaste oli 67 % mediaanipalkasta ansaitsevalla vuonna 2014 Suomessa 54,3 %, Ruotsissa 45,5 % ja Tanskassa vain 39,5 %. Suomen muita Pohjoismaita korkeammat rajaveroasteet matalilla tulotasoilla johtuvat ennen muuta työtulovähennyksistä, jotka poistuvat nopeammin tulojen kasvaessa. Työnteon kannustimet ovat siis heikot.

Pitkällinen elämäinen pelkästään tuen varassa jättää saajansa väistämättä köyhyyteen jopa Suomessa. Siksi tukijärjestelmän tulisi olla työntekoon kannustava. Katseet tulisikin siirtää matalapalkkaisen työn kannustavuuden parantamiseen, työtulovähennyksiä kasvattamalla. Muuten työlle ei löydy tekijöitä, talouskasvumme hidastuu jo piankin työvoimapulan vuoksi ja julkistaloutemme ongelmat eivät ratkea.

Juhana Vartiainen, Kansanedustaja Kokoomus
Asmo Maanselkä, Puoluesihteeri Kristillisdemokraatit

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!