Vuosikymmen vaihtuu kuukauden kuluttua, ja kaltaiseni vuonna 1958 syntynyt on sen jälkeen elänyt kahdeksalla vuosikymmenellä. 20-luku! Se vie ajatukset jazziin ja Berliinin dekadenssiin. Mutta millainen on ollut 2010-luvun talous- ja yhteiskuntakehitys Suomessa ja mitä tuo tullessaan 2020-luku?

Esitän tässä blogissani, että politiikan ja talouden ristiriitojen ymmärtämisessä kannattaa katsoa muutamia tärkeitä trendejä. Trendejä, jotka vaikuttavat taustalla mutta voivat mutkan kautta olla yllättävän merkittäviä jo tänä päivänä.

Demografian pitkä varjo?

Ensinnäkin, on vaikea ymmärtää Suomen mennyttä vuosikymmentä ja ennustaa seuraavaa, ilman että tiedostetaan demografisen muutoksen välillistä vaikutusta talouteen ja politiikkaan. Suomen finanssikriisin jälkeinen vuosikymmen 2008-2018 oli teknisesti matalasuhdannetta, eli kokonaistuotanto alitti potentiaalisen tasonsa ja työttömyys ylitti rakenteellisen työttömyyden. Kasvu oli surkeaa aina vuosiin 2017-2018 jolloin nähtiin elpymispyrähdys. Nyt olemme jokseenkin suhdannetasapainossa. Kasvun hidastuminen ei siis ole merkki matalasuhdanteesta, vaan siitä, että kasvui normalisoituu trendikasvuksi.

Mutta vaikka takana on siis noin 8 vuoden taantuma, se ei ollut missään vaiheessa kovin syvä. Myös potentiaalinen tuotantomme eli taloutemme maksimaalinen tuotantokyky on kasvanut surkean hitaasti vuoden 2008 jälkeen. Tässä näkyy sekä tuottavuuskasvun hidastuminen että käsiparien väheneminen. Ja juuri työikäisen väestön väheneminen on taustalla siinä, että julkistaloutemme on rakenteellisesti alijäämäinen. Siitä kumpuaa nykyisen politiikan nuivuus ja niukkuus, jota monien poliitikkojen on vaikea sisäistää. Vaikka talous olisi normaalitilassaan, meidän olisi väestön ikääntymisen vuoksi vahvistettava joka ikinen vuosi julkistaloutta – säästöin, veronkorotuksin ja työllisyysreformein, vain, jotta julkistalouden rakenteellinen alijäämä ei kasvaisi. Toisin ilmaistuna, julkistaloutemme (johon luetaan mukaan myös eläkejärjestelmä) heikkenee joka vuosi demografian vuoksi n. 500 miljoonalla eurolla. Tämä luo poliittisille päättäjille uuden vastuullisuushaasteen, johon ei nykyinen hallitus näytä kykenevän vastaamaan. Heiveröinen julkistalouden vahvistuminen katkesi kevään 2019 vaalitulokseen.

Arvioni on, että tämä niukkuus on yhtenä tekijänä taustalla myös Perussuomalaisten nousussa. Vanhojen työväenpuolueiden äänestäjien on yksinkertaisesti vaikea niellä niitä uudistuksia, joita valtionkantajapuolueiden on tehtävä kestävyysvajeen taltutttamiseksi. Sosiaaliturvan kiristäminen työllisyyden kasvattamiseksi ja työperäisen maahanmuuton lisääminen eivät kuulu vanhan työväenliikkeen työkalupakkiin. Siksi populistipuolueen helpot näennäisratkaisut menevät paremmin kaupaksi politiikan markkinoilla.

Ilmastokriisi ei ole vain kaukaista tulevaisuutta?

Toinen teema on ilmaston muutos ja ympäristökriisi. Se ei  tietenkään unohtunut politiikan agendalta, päinvastoin. Ilmastokriisiä tungetaan nykyään mitä lukuisimmille politiikan asialistoille. Se on kuitenkin pääosin ymmärretty taloudellisen kestävyysvajeen kaltaiseksi tulevaisuuden uhaksi. Mutta ympäristön muutos näkyy jo kuluneen vuosikymmenen politiikassa. Ilmastokriisin odotukset ovat muovanneet jo nykyisiä poliittisia asetelmia ja todennäköisesti myötävaikuttaneet sekä ympäristöpuolueiden että kansallispopulististen puolueiden suosioon. Tämä näkyy niin meillä kuin muuallakin Euroopassa. Meillä se näkyy Vihreiden ja Perussuomalaisten pirteänä kannatuksena, ne kun muodostavat monelle suomalaiselle ilmastokeskustelun polarisoituneet vastapuolet.

Mutta enemmän kuin arvataankaan, ilmastokriisi saattaa vaikuttaa jo nyt. Vaikka on vaikea muodostaa kokonaiskuvaa, alkaa olla näyttöä siitä, että erityisesti Lähi-Idän konfliktien kärjistyminen saattaa olla välillinen seuraus ilmaston luonnon muutoksesta. Tällaiset artikkelit valaisevat erityisesti kuivuuden, konfliktien ja muuttoliikkeiden välistä yhteyttä. En ole kovin hyvä arvioimaan näiden hypoteesien pätevyyttä, mutta nämä syy-yhteydet kannattaa ottaa vakavasti. Jos ilmasto on vaikuttanut poliittisiin ja sotilaallisiin konflikteihin, se on myös vaikuttanut rajusti Euroopan politiikkaan, koska vuoden 2015 joukkomuuttoliike on kerrassaan muuttanut Euroopan maiden poliittisia asetelmia. Nationalistipuolueet viljelevät mielikuvia uskonsodista ja kulttuurien törmäämisestä, mutta näiden ilmiöiden taustalla saattaakin näkyä mutkan kautta ilmaston ja luontoympäristön muutos.

Ja jos ilmastonmuutos todella tekee osasta Afrikkaa ja Etelä-Eurooppaa asuinkelvotonta, emme tietysti osaa vielä kuvitellakaan niitä muuttoliikkeitä, jotka voivat olla edessä. Luonnon ja ilmaston muutos ei sinänsä tapa ketään, kertovat minulle parhaat ilmastotutkijat. Emme tukehdu, ja merenpintakin nousee hitaasti. Mutta jos ilmastonmuutos tappaa, se tappaa siksi, että ihminen tappaa toisen ihmisen – esimerkiksi siksi, että poliittinen järjestelmä ei sulata ihmisten massaliikkuvuutta.

Digitalisaatio ja Euroopan syrjäytyminen?

Kolmantena megatrendinä mielessäni on digitaalisen maailman talous, jossa keskeinen uusi raaka-aine on ihmisten yksilödata. Digitaalinen talous mullistaa monet elinkeinot ja luo uusia voittajia. Digitaaliset superyhtiöt kuten Google-Alphabet, Facebook, Amazon, Apple ja Microsoft hallitsevat elämäämme ja välillisesti politiikkaamme. Niille on silmiinpistävää, että yksikään ei ole lähtöisin Euroopasta. Yhdysvallat ja Kiina ovat jakamassa keskenään digitaalisen globaalitalouden hallinnan. Miten Eurooppa sopeutuu tähän? Ja miten demokratia ja oikeusvaltiot kestävät digitaalisen sosiaalisen median myrkyn ja mahdollisuuksien yhdistelmän?

Demografia, ilmasto, digitalisaatio. Ilman niitä voi olla vaikeaa ymmärtää myöskään alkavaa vuosikymmentä.

 

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!


Edellinen kirjoitusSeuraava kirjoitus

Kirjoitukseen on jätetty 7 kommenttia

7
 1. ”Kolmantena megatrendinä mielessäni on digitaalisen maailman talous, jossa keskeinen uusi raaka-aine on ihmisten yksilödata. Digitaalinen talous mullistaa monet elinkeinot ja luo uusia voittajia. Digitaaliset superyhtiöt kuten Google-Alphabet, Facebook, Amazon, Apple ja Microsoft hallitsevat elämäämme”

  On todellakin aika hätkähdyttävää kuinka täydellisesti eurooppalaiset ovat tippuneet pois pelistä kuluttajaelektroniikan ja (globaalien) digitaalisten palvelujen osalta.

  Tämä on pelottavaa erityisesti hakupalvelujen ja sosiaalisten verkkojen osalta.

  Sen verran voisi kommentoida tuoda listaa, että toisin kuin erityisesti Google ja Facebook, Apple ei ole yksilödatan kerääjä. Ei siitä ole heille liiketoiminnan kannalta mitään hyötyä, heillä ei ole mainosbisnestä jossa sitä voisi hyödyntää. Anonyymiä käyttödataa tietysti keräävät tuotekehitystarpeisiin, kuten kaikki.)

  Googlelle ja Facebookille yksilödatan kerääminen on sen sijaan täysin välttämätöntä, koska koko liiketoiminta eli tarkkaan kohdennettu mainonta pohjautuu käyttäjien mahdollisimman tarkkaan tuntemiseen.

  Tuon kaiken vastineeksi saamme toki ”ilmaisia” palveluja.

 2. Mielenkiintoinen ja analyyttinen kirjoitus nyky-yhteiskunnan tilasta ja kehityksestä. Kiinnostava näkökulma oli se että Vanhojen työväenpuolueiden äänestäjien on yksinkertaisesti vaikea niellä niitä uudistuksia, joita on tehtävä kestävyysvajeen taltutttamiseksi. Tässä kohtaa voidaan siis todeta että SDP:n ja ay-liikeen välinen napanuora on niin tiivis. Toisaalta esimerkiksi sosiaaliturvan kiristäminen työllisyyden kasvattamiseksi on otettu käyttöön esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa jossa työllisyysaste on Suomea korkeampi. Miksi kuitenkin SDP:lle nimenomaan työttömyys on teoreettisesti parempi vaihtoehto kuin aktiivinen työllisyyspolitiikka? Ay-liike on tässäkin jarrumies! SDP:lle pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat olleet aina humanitaarisen avun ja solidaarisuuden nimissä aina ollut sydäntä lähellä mutta oman kannattajiensa pitäminen tyytyväisenä on näköjään työperäisen maahanmuuton lisääminen punainen vaate koska ay-liike jarruttaa tätäkin. Jo 1990-luvun ja 2000-luvun alussa itäeurooppalainen työvoiman lisääminen oli ay-liikkeelle kauhistus ja olivat vastustamassa myös silloin saatavuusharkinnan löysentämistä myös korkeakoulujen alalla. Kun nämä keinot eivät kuulu vanhan työväenliikkeen työkalupakkiin on uudistusten toteuttaminen siis ainoastaan porvarihallituksen tehtävä niin että siinä ei ole perussuomalaisia jarrumiehinä koska kuten tässä analyysissä perussuomalaiset vievät SDP:n ääniä ja molemmilla on myös jäseniä ay-liikkeessä . Näin ollen populistipuolueiden joka Perussuomalaiset ovat uudessa muodossa profiloitunut saavat mielikuvapolitiikalla ja näennäisratkaisuilla kaupaksi sellaisen politiikan jolla vedotaan Itse asiassa tunteihin ja sillä on näköjään ikävä kyllä kysyntäämarkkinoilla kuten aineilla oli 1500-luvulla . Ikävä kyllä tämä on Zeitgeistiä josta on tullut osaksi valtavirran politiikkaa ihan koulutettujen ihmisten keskuudessa.

 3. Hieno kirjoitus ja niin ajankohtainen. Suuret ikäluokat täyttävät ensi eduskuntakaudella 80 vuotta. Voi siis olla, että julkisen talouden rakenteellinen alijäämä ei kauaa pysy 500 miljoonan euron vuositasolla, vaan kasvaa.

  Se, että ilmastonmuutos on lämpenevien ja kuivuvien maiden elinolosuhteiden huononemisesta johtuvaa, tuntuu hyvin uskottavalta, kun islamin sisäisten uskonsotien takana voi hyvinkin olla myös maailman suurimpien varallisuus- ja tuloerojen vaikutusta.

  Pakolaisvirtojen kasvamisen kauhukuva on jäätiköiden sulaminen ja esim. Intian suurten jokien suistoissa elävien ihmisten joutuminen muuttamaan muualle. Kuinka monta sataa miljoonaa ihmistä asuukaan rannikoilla, jotka nouseva vesi muuttaa asuinkelvottomiksi.

  Minun mielestäni politiikkaan pitäisi saada enemmän tavoitehakuisuutta ja ratkaisukeskeisyyttä, jotta populismille jäisi vähemmän tilaa. Kyse on vain siitä, miten tuo saataisi aikaan, mihin en osaa vastata.

 4. Otit esille tosi tärkeitä asiota. Mielestäni nyt pitäisi katsoa mitä Ameriikkassa tapahtuu. Varsinkin Kalifornia näyttää suuntaa kuinka yritysten jotka aikovat pärjätä on muutettava asennettaan .Kaikki Amerikan johtavat teknologiayritykset ovat päässeet kehittymään sillä että yhteiskunta on antanut heille tuotekehityksen korkeatasoiset pitkälle koululutetut työntekijä kaiken tutkimustiedon jonka he ovat saaneet käyttöönsä .Tulevaisuudessa ei vain käy niin että huolehditaa vain osakkeen omistajien eduista. On myös panostettava meidän kaikkien tärkeimpään asiaan pelastaa tulevaisuus.Olet varmaanki seurannut näitä Amerikkalaisia äänen painoja Toivoisin Sinun kommenttia .

 5. Voiko kaikkea tai mitään selittää megatrendeillä? Kumpi tulee ensin: trendi vai yksilön kokemus?

  Mitä työväenliike (ja ylipäänsä ”sosialidemokratisoituneet” poliittiset puolueet, jopa kokoomus) ovat ihmisille ja ihmiselle tarjonneet ja tuottaneet tämä viimeisen sadan vuoden kehityskulussa? Eikö se ole vapaus, eli hieman ironisesti sanoen yksilönvapaus hyvinvointivaltion kehyksessä. Voit itse tehdä mitä halut; kollektiivin ongelmat hoitaa hyvinvointivaltio.

  Nyt ilmastomuutoksen uhka (ja ehkä myös maahanmuutto) näyttäytyykin yksilölle poliitikkojen esittelemänä uhkana em. vapauden menetyksestä. Ei ihmiset tyhmiä ole.

  Eikö se ollut kokoomuksen Mykkänen joka ensimmäisenä alkoi pohtia lihaveroa? Eikö se ollut demarien Marin joka päästeli suustaan autojen kieltämistä (toki moneen kertaan sitten tuon peruuttaen)? Ja eivätkö niin kokoomuksen kuin demarien nuoret poliitikot ole koko ajan puhumassa lentoveroista ja siitä ettei tavallisen ihmisen tarvitse matkustaa Aurinkorannikolle – rahvaalle riittää Mäntyharjun rannat ja kotikaupungin uimalat. Vassareiden Arhinmäki sanoi ettei lomat ja etelänmatkat ole mikään perusoikeus. Eivät ehkä totalitäärisessä yhteiskunnassa mutta entä Suomessa?

  Onko kysymys sitten vain puheesta vai myös aikomuksesta, sitähän kuuntelija ei voi tietää. Sen jokainen ymmärtää, että vihreät kieltävät kaikki yksilönvapaudet jos valtaan pääsevät. Kaikki muu on mahdollista, mutta ei massojen hyvinvointi, julisti Pentti Linkola aikoinaan.

  Enkä usko että perussuomalaisten kannattajat pelkäävät niinkään työpaikkojen puolesta kuin edellä kuvattujen vapauksien menettämisen puolesta. Jos et saa syödä, liikkua ja olla niin kuin haluat, missä todellisuudessa oikeastaan elät?

  Tämän menetetyn luottamuksen palauttamisessa dekä demareilla että kokoomuksella on tehtävänsarkaa enemmän kuin arvaakaan.

  1. Teoriassa ja käytännössä lihan kielto on lähes mahdotonta. Autoilu on jo kielletty Itse asiassa monen Euroopan kaupungeissa niin että kaupungissa asuvat henkilöt saavat luvan ajaa autolla. Mielikuvapolitiikka on kuitenkin vanha ilmiö. Se että siitä tulisi vaaleissa vaihtoehto on vaarallista ja oikeastaan kertoo ihmisten kummallista valinnoista. Esimerkiksi vuoden 1982 presidentinvaaleissa Mauno Koivisto joutui samanlaisen mielikuvapolitiikan kohteeksi että eräät tahot totesivat että mikäli sosiaalidemokraattinen presidentti valitaan Suomeen niin silloin tulisi lukemattomia kieltoja kuten se että jumalanpalvelukset kielletään, kaupat ja pellot sosiaalisoidaan ja perhe hopeat viedään verottajan toimesta pois jne. Uskooko kukaan silloin noita kieltoja?

   Lentovero on jo nyt käytössä monessa maissa. Lentovero voitaisiin ottaa Suomessa käyttöön kotimaan liikenteessä niin että siitä oleva tulo rahastoitaisiin omaan infra pankkiin niin että sillä esimerkiksi kehitetään ja laajennaisiin raideliikennetta. Kotimaan lentoliikenne Suomessa on loppujen lopuksi turha ja hyvin epäekologista. Lapin liikenne on eri asia maantieteellisesti haastavaa. Mutta kyllä Etelä-Suomen lentoliikenne on turha mikäli se korvataan junaliikenteellä niin se olisi ihan hyvä Idea mutta tietenkin pitkän siirtymäkauden aikana.

   Etelänmatkoja ei Suomessa voi kieltää millään lailla koska perustuslaillisesti se on mahdotonta mutta ei kukaan ole sitä vakavissaan edes kieltänyt

   Korostit että Kaikki muu on mahdollista, mutta ei massojen hyvinvointi, julisti Pentti Linkola aikoinaan. En tiedä kuinka moni tämän päivän vihreä edes muistaa tuota julistusta?

   Linkolaan ei pidä vedota joka kohdassa kun analysoi vihreitä sillä moni vihreä ei tunne enää Linkolan idealogiaa . Linkola on sen verran vanha että hänen perintö on jo historian tutkimuksen laitoksen tutkimuksissa Pro gradu aiheena

   Mielenkiintoista on se että suomalaiset kyllä korottavat Linkolan joka vuosi suurten kotimaisten ajattelijoiden kärkeen. Ja sen tekee tietekseni muut kuin vihreät.

   Kyllä näissä filosofisissa asioissa vaalien aikana pitäisi myös keskustella.

   Äänestäjät eivät pitäisi ottaa asiaa aina niin vakavissa.

   Monet radikaalit kiellot joita ehdokkaat ovat nostaneet esille ovat unohtuneet historian arkistoihin ja niiden analyysi on vuosikymmenten takaa hirveän vaikeata asetettaa tämän päivän valoon.

   Olen varma että 1960-luvulta ja miksei 1970-luvulta löytyy hyvinkin hurjia mielipiteitä monelta tuon ajan aloittavilta politiikoilta jotka ovat edelleen eduskunnassa tai jättivät eduskunnan viime vaaleissa.

   Historiantutkimuksen pitäisi ne selvittää kokonaisuudessa.

   Ne ovat jo osa poliittista historiaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuulkaas ay-liike

Tulin juuri Tukholmasta, jossa olin 8.10.2018 mukana julkistamassa Teollisuusosapuolien Talousneuvoston (Industrins Ekonomiska Råd) uusinta raporttia. Ruotsin teollisuuden osapuolet, kaikki teollisuusammattiliitot ja kaikki työnantajaliitot, ylläpitävät teollisuusneuvostoa (Industrirådet), joka on puolestaan nimittänyt teollisuusosapuolten yhteisen asiantuntijaneuvoston, Industrin Ekonomiska Råd:in. Siinä on 4 yleisesti arvostettua ekonomistijäsentä, ja minulla on kunnia olla yksi heistä. Julkaisemme vuosittain raportin, jonka teollisuusneuvosto meiltä tilaa ja jonka kulloisestakin teemasisällöstä se esittää toiveita. Jos edessä on neuvottelukierros kirjoitamme yleensä kokonaistaloudellisesta tilanteesta ja työmarkkinoista, neuvottelujen tietopohjaa tukevalla tavalla. Jos neuvotteluja ei ole avautumassa, kirjoitamme muista ja pidemmälle tulevaisuuteen kurkottavista teemoista, kuten tällä kertaa.

Julkaisuseminaariin oli ilmoittautunut pitkälti toistasataa aktiivia, teollisuuden menestyksestä kiinnostuneita työnantajien ja työntekijöiden edustajia sekä alan tutkijoita ja virkamiehiä. Keskustelussa pohdittiin monipuolisesti Ruotsin teollisuuden menestymisen edellytyksiä.

Ajattelin puheenvuoroja kuunnellessani ja pitäessäni että kontrasti Suomeen ei voisi olla suurempi. Ruotsin teollisuusosapuolet miettivät yhteisessä seminaarissa, yhdessä tilatun puolueettoman asiantuntijaraportin pohjalta Ruotsin teollisuuden toimintaedellytyksiä.

Suomessa haastetaan valtiovallan oikeutta säätää lakeja.

Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas ay-liike, te tiedätte sen itsekin. Sen huomaa jo järkevien ay- ja demaritoimijoiden pälyilevästä katseestakin.

Te olette kollektiviivisesti kiinni viime vuosisadassa ja kylmässä sodassa, oudossa ja surrealistisessa henkisessä maailmassa jossa joku on koko ajan orjuuttamassa ja riistämässä työntekijää. Te olette kahliutuneet kylmän sodan asetelmaan, jossa Neuvostoliiton uhka toi teille mahdollisuuden olla suomalaisen valtiovallan ytimessä. Te kutsutte, uskomatonta kylläkin, lainsäädäntöä ”saneluksi”. Silloin ei sanelu ikinä lopu, koska lainsäädäntö on aina sanelua, normeja joita kaikkien on noudatettava. Niihin oikeusvaltio perustuu.

Mutta oikeasti te ette voi olla valtio valtiossa, ettekä edes halua olla. Te olette osa Suomea, suomalaisia, joilla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa valtiosäännön puitteissa. Ja olla ylläpitämässä suomalaista sosiaaliturvaa, joka jo sellaisenaan suojaa työntekijää niin ettei tarvitse ottaa vastaan työtä sikamaisin ehdoin.

Kukaan ei halua teille tai suomalaiselle työläiselle pahaa. Mutta tällaiset älyttömät taistelut te tulette häviämään ja teidän on pakko ne hävitä. Kai teillä jokin logiikka on, ja Lasse Laatusen kaltaisiin kylmän sodan tupo-kasvatteihin se menee täydestä: kun uhmaatte lakoilla jokaista työmarkkinoiden uudistusta, te ajattelette ettei kukaan järkevästi laskeva niitä halua tehdä. Pieniä ei kannata tehdä koska lakkomenetykset ovat suurempia kuin uudistuksen hyödyt. Ja suuria uudistuksia ei uskalleta tehdä. Ja teidän hyvin kouluttamanne Etelärannan toimiston kumppaninnekin tottelee hyvin tätä logiikkaa ja tukee yleensä teitä, peitellysti tai avoimesti.

Eli koskaan ei tehdä mitään uudistuksia, joita ette ”hyväksy”. Laatusen logiikalla se todella menee niin.

Lasse Laatunen on kuitenkin perin juurin väärässä. Laatusen logiikka johtaa siihen, ettei työmarkkinoita ikinä uudisteta ja Suomi jatkaa hidasta ja vakaata kulkuaan Euroopan korkeimman työttömyyden maaksi. Se on surkean huono kauppa Suomelle vaikka Lasse Laatusen logiikalla se kai koostuu monista pienistä järkevistä ”kaupoista”.  Vielä on sentään 5 maata, kaikki Välimeren maita, joissa on Suomea korkeampi työttömyys, nousukauden huipulla.

Eikä Lasse Laatusen ja Lauri Ihalaisen maailmassa edes ole olemassa pieniä ja järjestäytymättömiä yrityksiä. Kun niistä puhutaan, he katsovat kaukaisuuteen. Heille on olemassa vain kylmän sodan järjestäytyneiden osapuolten työmarkkina. Vaikka suurin osa uusista työpaikoista syntyy ihan muualle.

Siksipä nyt ei enää olekaan kysymys vain tästä uudistuksesta. Sitä on sanottu ”arvovaltakiistaksi”, mutta ei valtiovalta edes voi olla mukana arvovaltakiistassa. Valtiovallan arvovalta on kirjoitettu perustuslakiin eikä siitä tarvitse kiistellä. ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”.

Uudistus sinänsä on pikemminkin pieni kuin suuri, mutta se on hyvin perusteltu. Se ei ole kenenkään ”lobbaama” eikä uudistaminen ole nollasummapeliä. Se kannattaisi tehdä vaikka Suomen Yrittäjät sitä vastustaisivatkin.

Tästä uudistuksesta taitaa nyt tulla uusi sisällissota. Ei tietenkään väkivaltainen. Ei kutsuta sitä  vapaussodaksi. Mutta henkinen vapautuminen kylmän sodan maailmasta. Tuodaan glasnost tännekin.

Kutsutaan sitä vaikkapa vapautumisen sodaksi. Henkisen vapautumisen sodaksi. Henkinen vapautuminen pitkästä viime vuosisadasta, jolloin ensin väkivaltaiset kollektivistiset liikkeet, ensin maailmansodassa ja sitten kylmässä sodassa, uhkasivat liberaalia demokratiaa.

Ja kun heräätte pienyritysten irtisanomislain säätämisen jälkeiseen maailmaan, huomaatte, että elämme ihan hyvässä maassa, teidänkin kannaltanne. Maassa, jossa te ette enää epätoivoisesti yritä olla valtio valtiossa, vaan voitte muiden Pohjolan ammattiyhdistysliikkeiden tapaan hyväksyä edustuksellisen demokratian. Ja kukoistaa kuten ay-liike kukoistaa arvostettuna Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, huolehtien jäsenten asioista sen sijaan että yritetään olla ulkoparlamentaarinen kabinettien ylähuone. Suomessa, jossa teillä on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa demokratian keinoin. Suomessa, jossa ei ole ”tabuja” ja kaikki voivat olla mukana politiikassa. Suomessa, jonka työpaikoilla voidaan uudistetun työlainsäädännön turvin itse sopia asioista.

Ja maailmassa, jossa totta vie on suurempia ongelmia protestoitavana  kuin pieni työsopimuslain muutos. Euroopassa, jossa äärioikeisto haastaa oikeusvaltiota. Ja maailmassa, jonka ilmasto lämpenee katastrofia kohti.

Innostakaa jäsenenne uurnille, niin kuin SAK:n hengennostatustilaisuudessa ilahduttavasti lopussa tapahtuikin. Ties vaikka lempipuolueenne pääsisivät hallitukseenkin. Mutta ihan samat ikääntymisestä johtuvat budjettirajoitukset koskevat kaikkia hallituksia. Työllisyysastetta on pakko nostaa. Kun viimeksi SDP oli hallituksessa 2011-2015, ajattelitte, että ei tehdä mitään mistä ay-liike ei pidä. Eikä tehtykään. 4 menetettyä vuotta, surkea lopputulos taloudelle ja työllisyydelle. Häpeäksi vanhoille valtionkantajapuolueille SDP:lle ja Kokoomukselle. Ei sorruta enää sellaiseen, millään hallituskokoonpanolla.

Vapautumissodassa on pelkkiä voittajia.

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!


Aktiivimallin politiikasta ja ihmiskuvasta

Vuoden 2018 alusta tuli voimaan työttömyysturvan aktiiviporrastus, joka edellyttää täyden työttömyyspäivärahan edellytyksenä pientä työ- tai yrittäjäpanosta tai osallistumista työvoimahallinnon aktivointitoimiin 3 kuukauden tarkastelujakson aikana. Muussa tapauksessa työttömyysturva alenee 4,65 prosentilla eli ikään kuin yksi työttömyyspäivä muuttuisi omavastuupäiväksi. Sen voi taas palauttaa perustasolleen täyttämällä ehdot seuraavan 3 kuukauden aikana. Tämän vastapainoksi työttömyyden alussa olevien omavastuupäivien määrää vähennettiin 7:stä viiteen. Enemmistö työttömistä hyötyy uudistuksesta, jos hyötyä mitataan käteen tulevalla työttömyysturva-tulovirralla. Reformin suunnitellutta kolmikantatyöryhmää johtanut Martti Hetemäki on tuoreessa blogikirjoituksessaan ansiokkaasti käynyt läpi uudistuksen perusteluja. Helsingin Sanomien Paavo Teittinen on myös huolellisesti laaditussa artikkelissaan  erinomaisesti valottanut uudistusta ja vertaillut sitä kansainvälisiin esikuviin. Pohjosimaisessa vertailussa uusi suomalainen aktivointimalli on lempeäkätinen.

Aktiivimalli on pieni uudistus, joka kuitenkin suurella todennäköisyydellä hieman alentaa työttömyysastetta pysyvällä tavalla. Vaihtoehtona olisi ollut työttömyysturvan porrastus ajassa ilman ehtoja. Kolmikantakeskusteluissa päädyttiin kuitenkin nyt toteutettuun malliin, jossa siis alenemisen voi välttää osoittamalla aktiivisuutta työnteon tai yrittämisen piirissä.

Ajassa laskeva työttömyysturva – esimerkiksi puolen vuoden tai 12 kuukauden jälkeen alennettu korvaus — on monien taloustieteilijöiden suosittelema vaihtoehto, koska sen ajatellaan voimistavan työttömien työnhakuponnisteluja. Tällaisia tuloksia on johdettu talousteorian malleista ja ne ovat myös saaneet empiiristä vahvistusta. On aika vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että työttömyysturvan tason ja keston alentaminen lyhentää työttömyysjaksojen pituutta ja näin myös keskimääräistä työttömyysastetta. Kun työttömyysturvaa heikennetään ja lyhennetään, työttömät etsivät intensiivisemmin uutta työpaikkaa ja ottavat vastaan myös sellaisia töitä, joille olisi paremman ja pitkäkestoisemman turvan tapauksessa sanottu ei.

Kysymys työttömyysturvan soveliaasta aikaprofiilista on kuitenkin monimutkainen. Jotkin talousteorian tarkastelut puoltavat tosin myös toisenlaista lähestymistapaa. Jos pitkäaikaistyöttömät ovat täysin luopuneet työnhausta ja heidän työllistymistodennäköisyytensä on lähellä nollaa, voitaisiin hyvinvoinnin näkökulmasta perustella myös ajassa nousevaa tukitasoa. Tällöinhän ei työnteon kannustin enää toimi eikä päättäjällä ole syytä ”kurnuttaa” pitkäaikaistyötöntä heikolla elintasolla. Tietääkseni kuitenkin kaikkialla on päädytty jollain tavalla alenevaan työttömyysturvaan.

Vakuutus ja moral hazard

Työttömyysturvan suunnittelussa onkin aina kysymys tarpeellisen vakuutuksen ja moral hazardin tasapainotuksesta järkevällä tavalla. Työttömyysturva on tarpeellinen vakuutus, koska jokainen kohtaa markkinataloudessa tuloepävarmuutta työttömyyden muodossa. Mutta työttömyysturva ja sosiaaliturva vääristävät myös valintaa työn ja vapaa-ajan välillä ja työn etsinnän ja vapaa-ajan välillä. Sosiaaliturva  matalapalkkatyöstä saatavien ansiotulojen sijasta voi johtaa siihen, että työttömyysjaksot pitkittyvät tai jopa siihen, että työttömyystuesta ja toimeentulotuesta tulee pitkäaikainen tai pysyvä elämäntapa. Näistä syistä työttömyysturvalle asetetaan ehtoja ja määräaikoja. Työttömyysturvan taso ja korvausaste voivat olla sitä parempia, mitä nopeammin työtön saadaan takaisin töihin. Tähän perustuu nyt Suomessakin usein kehuttu ”tanskalainen” ajattelutapa. Työttömyysturvan taso on Tanskassa hyvä, mutta työtöntä tuetaan ja työnnetäänkin harjoittelu- ja työpaikkoihin.

Martti Hetemäen kirjoituksessa on käyty läpi uudistuksen yksityiskohtia. Koetan tässä blogauksessani käsitellä uudistuksen poliittista puolta ja siitä syntynyttä kansalaiskeskustelua. Voin samalla koettaa reagoida siihen monipuoliseen palautteeseen, jota olen päättäjänä saanut.

Aktiivimallin ihmiskuva – hallitus ei syytä tai syyllistä

Aktiivimallin kriitikot väittävät, että hallitus ”syyllistää” työttömiä ja pitää heitä ”laiskoina”. Näitä väitteitä ei yleensä dokumentoida, ja vaikeaa se olisikin. Eihän tietenkään kukaan päättäjä koskaan oikeasti ole syyttänyt ketään tai luonnehtinut ketään laiskaksi. Samansukuinen yleinen vastaväite aktiivimallille on että vain pieni osa, muutama prosentti työvoimasta on ”työn vieroksujia” ja muita on ihan turha kannustaa, koska ovat ahkeria muutenkin. Tämän kriitiikin on esittänyt Helsingin Sanomien kolumnisti Yrjö Rautio ja moni muukin, ja sen mukaan hallitus pitäisi työttömiä ”laiskoina” ja erilaisina kuin muita ihmisiä.

Työntarjonta- ja aktivointipolitiikka ei lainkaan perustu sellaiselle ajattelulle, että olisi jokin erityinen ”työn vieroksujien” ryhmä tai että työttömät olisivat jotenkin erityisen laiska ihmisryhmä. Työttömien joukon vaihtuvuus on suurta, ja suuri osa väestöstä käy läpi työttömyysjakson.

Aktivointipolitiikka perustuu siihen, että lähes kaikkien ihmisten taloudelliset valinnat riippuvat taloudellisista kannustimista. Ihminen on älykäs ja mukavuudenhaluinen olento, ja kaikki arvostavat omaa vapaa-aikaa. Työttömät ovat ”laiskoja” ihan samassa mielessä kuin me kaikki olemme ”laiskoja”: meillä on oma elämä, arvostamme vapauttamme, olemme järkeviä ihmisiä.

Jokainen voi tehdä itselleen ”laiskuustestin” joka testaa oman vapaa-ajan arvoa. Testikysymys menee näin:

Tulisitko Vartiaisen kotiin kerran viikossa vuoden ajan siivoamaan ja viemään roskat, ilman palkkaa?

Tietenkään et tule, koska aika on arvokkaampaa omassa vapaassa hallinnassa kuin Vartiaiselle annetussa työnjohtovallassa. Olet siis ”laiska”. Mutta, jos jatkokysymys olisi:

Tulisitko Vartiaisen kotiin kerran viikossa vuoden ajan siivoamaan ja viemään roskat, jos saat siitä vuoden lopussa 10 miljoonaa euroa?,

saisin oletettavasti enemmän tarjokkaita, totta kai, ja jopa kolumnisti Yrjö Rautio saattaisi tarttua tilaisuuteen. Ja jossain 10 miljoonan euron palkan ja nollapalkan välillä on sellainen palkkataso, että sinäkin joka tätä luet, saattaisit tarttua tilaisuuteen.

Aktiivimallin avulla yritetään nyt pikkuisen vaikuttaa tähän kynnyspalkkaan, siihen, millaisia työtarjouksia otetaan vastaan, millaisin ehdoin ja millaisen välimatkan päästä – ilman että ketään haukutaan laiskaksi. Lisäksi keikkatyöalustat kehittyvät koko ajan, ja keikkatyökin voi olla tie pysyvämpään työllisyyteen.

Suomalaisten omakuvan kulttuurinen murros?

Aktiivimallin kiivas vastustus kertoo kuitenkin pikku hiljaa tapahtuvasta kulttuurisesta murroksesta. Olemme eläneet jonkinlaisessa yhtenäisessä talkoohenkikulttuurissa, jossa poliittisen keskustelun yhteiseen itsepetokseen on kuulunut ajatus siitä, että me suomalaiset olemme jotenkin erityisen ”kovia tekemään työtä” ja taloudellinen kannustekeskustelu ei koske meitä ollenkaan. Nyt kun työvoimapolitiikkaa aletaan enemmän perustaa taloustieteelliseen ihmiskuvaan, se koetaan uudeksi ja loukkaavaksi. Erityisesti vasemmiston parissa elää jonkinlainen myyttinen käsitys ”jalosta köyhästä”, työttömästä uhrina, joka ei voi lainkaan vaikuttaa omaan kohtaloonsa. Toisin kuin jopa vasemmistolaiset tutkijat kuvittelevat, kukaan täysjärkinen ei tietenkään väitä, että työttömyys tai työllisyys riippuisi vain yksilön omista valinnoista. Totta kai se riippuu myös sekä markkinatilanteesta että onnesta. Mutta totta kai se riippuu myös yksilön omista valinnoista – siitä, miten aktiivisesti hakee työtä ja mitä on valmis ottamaan vastaan. Eikö tämän pitäisi olla itsestään selvää?

Vasemmiston ristiriitainen suhtautuminen taloudellisiin kannustimiin

Toisaalta lähes jokainen suomalainen, vasemmistopoliitikkoja myöten, osaa kahden kesken kertoa lähipiiristään tapauksia, joissa työtilaisuuksista on kieltäydytty. Samaan aikaan silmiemme edessä näemme, miten maahanmuuttajat valtaavat matalapalkka-alojen tehtäviä niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Tämä ei johdu siitä, tietenkään, että työnantajat syrjisivät kantasuomalaisia, vaan siitä, että suomalaisia on enää vaikeaa saada joihinkin matalapalkkatöihin.

Asenteidemme kaksinaamaisuus tulee esille myös siinä, että epäilemme maahanmuuttajia paljon herkemmin työn ja vapaa-ajan suhdetta sosiaaliturvan avulla optimoiviksi systeemin hyväksikäyttäjäksi. Monet vasemmistopoliitikotkin ovat ainakin kahden kesken valmiita sanomaan, ettei pidä olla maahanmuuton suhteen niin naiivi, että päästää Suomeen maahanmuuttajia käyttämään hyväkseen sosiaaliturvaa. Mutta jos sellainen hyväksikäyttö on mahdollista, voisi ehkä olettaa että joku kantasuomalainenkin sellaiseen turvautuu – eivät kai suomalaiset mitään ahkeruuden herrakansaa ole.

Poliittisella vasemmistolla on kertakaikkisen ristiriitainen suhtautuminen taloudellisiin kannustimiin. Aktiivimallin tapauksessa vasemmisto ajattelee, että on jotenkin eettisesti väärin perustaa politiikkaa työnteon taloudellisiin kannustimiin – että on jotenkin työttömien ”syyllistämistä” sanoa, että kannustimia tarvitaan, kun kerran työttömät jo nyt hakevat henki kurkussa työtä. Toisaalta jokainen vasemmistopoliitikko jonka kanssa olen asiasta jutellut, on kannattanut työttömyysturvan 300 euron suojaosaa, joka säädettiin vuonna 2015. Se siis mahdollistaa 300 euron ansaitsemisen kuukauden aikana ilman että työttömyysetuus pienenee. Järjestelyyn on vasemmiston piirissä oltu laajasti tyytyväisiä, sen uskotaan lisäävän työllisyyttä ja monet vasemmiston kansanedustajat ovat sitä mieltä, että suojaosuutta pitää kasvattaa. Mutta suojaosuus perustuu täsmälleen samaan ajattelutapaan kuin aktiivimalli – siihen, että taloudellinen kannustin auttaa työllistymään. Jos aktiivimalli ”syyllistää” kuten vasemmisto ajattelee, suojaosa ”syyllistää” täsmälleen samalla tavalla: työllisyyden uskotaan lisääntyvän kun se tulee taloudellisesti kannattavammaksi.

Kannustinongelma ei poistu keskuudestamme niin kauan kuin sosiaaliturvaa on olemassa

Kannustinajattelu törmää siis suomalaiseen talkooromantiikkaan. Tällaisten romanttis-nationalististen asenteiden vuoksi hallituksenkin on selvästi ollut vaikeaa puolustaa aktiivimallia. Sitä täytyy kuitenkin uskaltaa puolustaa, koska kysymys työn kannustimista ja hyvinvointivaltion rahoituksesta ei ole millään muotoa häviämässä poliittiselta agendaltamme. Päin vastoin, ikääntyvässä Suomessa se tulee olemaan vuosi vuodelta entistäkin ajankohtaisempi. Eikä pidä yhtään hävetä sellaista viestiä, että koetamme vaikuttaa kaikkien käyttäytymiseen, työllisyyttä ja ahkerointia lisäävästi. Juha Sipilän hallituksen ohjelma alkaa upealla lauseella, joka luonnehtii sitä, minne haluamme olla matkalla:

Suomessa on eettisesti kestävä tasapaino yksilön velvoitteiden ja yhteiskunnan vastuiden välillä

Hyvinvointivaltion rahoitus edellyttää sitä, että yksilön ja julkistalouden velvoitteet ovat tasapainossa. Työnteko ei silloin voi olla vapaaehtoista eikä työttömyys voi tarkoittaa oikeutta elää ikuisesti tulonsiirroilla. Työtä on haettava ja tehtävä, vaikka se epämukavaa olisikin. Aktiivimallipolitiikan viesti työttömälle ei ole ”sinä olet laiska”. Aktiivimallipolitiikan viesti työttömälle on:

Sinä olet tärkeä ja sinunkin panostasi tarvitaan”.

Laadukkaampaan työvoimapolitiikkaan

Toinen ja perustellumpi kritiikin kohde on siinä, että työvoimahallinnon voimavarat ovat riittämättömiä huolehtimaan työtilaisuuksien tarjonnasta ja tukialeneman peruuttavista aktivointitoimista. Tähän työvoimapolitiikan resurssipuutteeseen näyttää nyt koko kansakunta liikuttavan yksimielisesti yhtäkkiä havahtuneen, ja hyvä niin. Työvoimapolitiikan voimavarat ovatkin muihin Pohjoismaihin verrattuna niukat. Työvoimahallinnon on vaikea suoriutua tehtävistään ja siihen kohdistuu ylimitoitettuja odotuksia. Valiokuntakäsittelyissä olen oppinut, että monet työvoimahallinnon virkamiehet ovat niukkojen resurssien ahdongossa väsyneitä ja turhautuneita. Työvoimahallinnon toimiin ollaan sen ”asiakkaiden” eli työttömien parissa laajalti tyytymättömiä, ja niistä on tehty valituksia.

Työttömien määräaikaishaastattelut ovat kuitenkin ajantasaistaneet työttömien rekisteriä, josta on poistunut sinne oikeasti kuulumattomia ihmisiä – työllisiä, ulkomailla asuvia, ilmeisesti jopa kuolleita. Lisäksi kansalaispalautteesta ja valiokuntakuulemisesta voi päätellä, että työttömyysturvan varassa elää joukko ihmisiä, joiden työkyky on kehno ja jotka kuuluisivat kuntouttavaan toimintaan. On kerrassaan hyödyllistä, jos aktiivimalli vielä kirittää työvoimahallinnon järkeistämään toimintojaan ja saattamaan kuntoutuksen piiriin tai välityömarkkinoille sellaiset työttömät, joiden työllistymistodennäköisyys on lähellä nollaa.

Työvoimahallinnon kehittäminen on pitkäaikainen ponnistus, ja se voi vaatia lisää budjettivoimavaroja. Harva voimavarojen lisäämisestä innostunut poliitikko on kuitenkaan viitsinyt kertoa mistä julkisista menoista hän olisi valmis tinkimään (minä osaisin kyllä kertoa!). Eikä kenenkään pidä kuvitella, että virkailijoiden lisääminen on automaattisesti toimiva työllisyyttä lisäävä lääke. Työvoimapolitiikka on siirtymässä maakuntien vastuulle, eikä kukaan oikein tässä vaiheessa tiedä, miten hyvin se tulee toimimaan. Maakunnilla ei valitettavasti ilmeisesti ole kunnon kannusteita työttömyyden alentamiseen, koska ne saavat valtiovallalta sitä enemmän varoja, mitä korkeampi maakunnan työttömyys on.

Kansalaispalautteesta

Aktiivimalli on poikinut meille kansanedustajille suuren määrän kansalaispalautetta. Itselleni on tullut sekä kehuja että haukkuja. Osa kielteisestä palautteesta on koordinoitua ja kampanjanomaista ja luonteeltaan sellaista, ettei lainkaan ihmetytä, ettei sen lähettäjä ole onnistunut työllistymään. Mutta murheellista on lukea sellaisten ihmisten kirjeitä, joilla on monenlaisia työntekoa vaikeuttavia terveysongelmia ja joiden voi olla vaikeaa löytää edes keikkatyötä.

Toinen murheellinen piirre on siinä, miten moni syrjäseutujen työtön kertoo että voisi jopa muuttaa kasvukeskukseen töihin, mutta oman omakotitalon arvo on laskenut niin alas, ettei ole varaa vaihtaa asuntoa. Kasvukeskuksissa on kallista asua, ja syrjäseudun arvottomaksi muuttuva omakotitalo tarjoaa sentään asunnon käyttöarvon vaikkei vaihtoarvoa juuri ole. Tällaisia murheellisia kohtaloita on selvästikin paljon ja olen niitä apein mielin lukenut. Tällaiset kotitaloudet maksavat hintaa menneistä politiikkavirheistä — siitä, että on haluttu kynsin hampain pitää ”koko maa asuttuna” ja että verolait ovat kannustaneet sijoittamaan koko elinkaaren varallisuus nimenomaan omaan taloon tai asuntoon.

Työttömyysturvan lisäpäivät eli ”työttömyyseläkeputki” 

Oma tyytymätön ryhmänsä ovat ns. ”työttömyyseläkeputkessa” eli ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivillä olevat. Heitä on Kelan tilastojen mukaan noin 13 000. Järjestely tarkoittaa sitä, että 59-61 vuotta täyttänyt työtön, jolla on jo takanaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan 500 päivää, saa ansiosidonnaiselle turvalleen jatkoa aina vanhuuseläkkeen alkamiseen asti. Se on käytännössä merkinnyt 57-60 vuoden eläkeikää. Työttömyyseläkeputki on ollut suomalaisen työvoimapolitiikan epäonnistuneimpia ja surkeimpia järjestelyjä. Se on luonut käytännössä varhaisen eläköitymisen kanavan, jota on hiljaisessa yhteisymmärryksessä käytetty työpaikoilla. Se on ollut työnantajalle kätevä veruke ikääntyneen työntekijään irtisanomiseen, jota irtisanomisen kohteella ei välttämättä ole edes ollut syytä vastustaa. Työttömyyseläkeputkessa olevat ovat periaatteessa hekin olleet samalla tavalla velvoitettuja ottamaan uutta työtä vastaan kuin kaikki muutkin työttömät, mutta käytännössä heitä on ilmeisesti pidetty varhaiseläkeläisinä, joiden on etupäässä annettu olla rauhassa. Ainakin tähän viittaavat keskusteluni työvoimahallinnon kanssa sekä niiden tutkijoiden kanssa, jotka ovat asiaan jossain määrin perehtyneet. Aktiivimalli koskee myös tällaisia seniorityöttömiä, joista monet kokevat nyt itsensä petetyiksi. On tuiki tarpeellista, että ”putken” houkuttelevuutta vähennetään, mutta nyt putkessa olevat ovat kiistämättä väliinputoajia.

Kansanedustajien sopeutumiseläke ja sopeutumisraha

Kansalaispalautteessa ilmenee myös katkeruutta kansanedustajien eläke-etuja, sopeutumiseläkettä ja sen vuonna 2011 korvannutta selvästi niukempaa sopeutumisrahaa kohtaan. Tässä olen samaa mieltä monien kansalaisten kanssa: jos päättäjinä olemme sitä mieltä, että kansalaisten on aktiivisesti oltava työmarkkinoiden käytettävissä kun työ menee alta, ei kansanedustajan työ voi olla poikkeus. Minusta sopeutumisrahat pitäisi poistaa. Katkeruutta näyttää kohdistuvan myös aiemman lainsäädännön aikana myönnettyihin, edullisempiin sopeutumiseläkkeisiin. Kerran jo myönettyjen etuuksien poistamisella on Suomessa vanhastaan ollut korkeampi kynnys.

Kausityöläiset

Oma työttömien kategoria, joka antaa kuulua itsestään, ovat kausityöntekijät ja epäsäännöllisesti työtä tekevät – esimerkiksi teatteritaiteilijat tai urheiluvalmentajat -, jotka ovat ”tottuneet” paikkaamaan tulokuoppiaan työttömyysturvalla ja suunnittelevat yhdessä työnantajan kanssa elämäänsä sen varaan. Tiukkaan ottaen tällainen työttömyysturvan suunnitelmallinen käyttö on väärinkäyttöä. Työttömyysturvan tarkoitus ei ole toimia pysyvänä ja toistuvana tulojen lähteenä. Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen pitäisi miettiä uudelta pohjalta tällaistenkin elinkeinojen asemaa.

Miten tästä eteenpäin?

Moni työtön selvästikin kokee, että on vaikeaa saada työtä tai edes keikkatyötä. Siksi lähivuosien uudistustyössä tulee edelleen pyrkiä yritysten työllistämiskynnyksen alentamiseen. Työehtosopimusten tiukasta yleissitovuudesta on syytä luopua, ja huolehtia palkansaajien vähimmäiseduista muilla tavoin. Lisäksi yksilöperusteista irtisanomiskynnystä voisi olla viisasta alentaa ja täydentää heikentynyttä irtisanomissuojaa jonkinlaisella irtisanomissakolla, kuten Nobel-palkittu ekonomisti Jean Tirole tuoreessa kirjassaan esittää. Työvoimapalvelujen resursseja on lisättävä, ja olisi sallittava harjoittelu- ja oppisopimuspaikkoja nykyistä joustavammin työehdoin. Kaikki tällaiset reformit helpottaisivat työttömien mahdollisuutta työllistyä pysyvästi tai keikkatyöhön. Lisäksi vireillä oleva tulorekisteri toivottavasti helpottaa tiedon saamista siitä, miten työkeikan vastaanottaminen vaikuttaa omaan tulotasoon. Kaiken tämän on oltava hallituksen ja seuraavien hallitusten reformiagendalla.

 

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!


Yhteisblogi Asmo Maanselän kanssa: Työnteko kannattaa Suomessa poikkeuksellisen heikosti.

Suomessa on hyvä sosiaaliturva. Työssäkäyvien ja työttömien köyhyysaste on EU-maiden matalin (Eurostat 2016). Tästä huolimatta vuonna 2015 Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi. Moitteisiin on laajasti vedottu poliittisessa keskustelussa, kun on haluttu vastustaa sosiaaliturvan uudistuksia ja työnteon kannustimien parantamista.

Jos huomautetaan maata, jossa on EU:n pienin köyhyysaste, herää kysymys, mihin huomautus perustuu. EU:n sosiaalinen peruskirja edellyttää, että sosiaaliturvaetuisuuksien vähimmäistason on oltava vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta, eli huomautusvuonna 2013 niiden olisi pitänyt olla 970 €/kk. Komitea tarkasteli ratkaisussaan toimeentulon määrää ainoastaan työmarkkinatuen perusosan ja asumistuen laskennallisen keskiarvon perusteella. Se ei ottanut laskelmissaan huomioon toimeentulotukea ja sen muita osia. Sosiaalisten oikeuksien komitean arvio antaa tilanteestamme väärän kuvan.

Suomen järjestelmä antaa yksinasuvalle helsinkiläiselle toimeentulotukea jopa 1 188 €/kk. Toimeentulotuki on erittäin ongelmallinen tukimuoto. Vähimmäisturvan riittävyyttä arvioitaessa tulisi huomioida Suomen sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuus, joka muodostuu rahana maksettavien sosiaalietuuksien lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatoista ja –helpotuksista. Suomessa pienituloiselle tarjottavat palvelut ovat lähes poikkeuksetta ilmaisia.

Vähimmäisetuuksia kannattaa vertailla maiden välillä. Toimeentulotuki on Suomessa erittäin käytetty tukimuoto verrattuna Ruotsiin. Molemmissa maissa tukea käyttää 400 000 henkilöä, vaikka Ruotsissa on kaksi kertaa enemmän asukkaita. Sekä asumistukien että toimeentulotuen taso on Suomessa Ruotsia korkeampi. Ruotsin yli vuoden työttömänä olleista vain vajaa 20 % sai enää työttömyysetuutta. Pitkäaikaistyöttömien työttömyysturvan kattavuus oli Suomessa EU:n parhain. Yli 90 % yli vuoden työttömänä olleista sai työttömyysetuutta Suomessa. Ruotsin tilanne johtuu siitä, että ansiosidonnaiselta pudonneet pitkäaikaistyöttömät saavat Aktivitedstöd ja utvecklingsersättning –tukia aktiivisuutta vastaan. Niitä ei pidetä varsinaisena työttömyysetuna EU:n tilastoissa vaan palkkana aktiivisuudesta tiukempien osallistumisehtojen vuoksi. Ruotsin edustama pohjoismainen malli on minimietuuksien osalta Suomea tiukempi ehdoiltaan ja pienempi tukitasoiltaan.

Vähimmäistyöttömyysetuuksien tason pitäminen korkealla on perusteltua köyhyyden vähentämisen näkökulmasta. Mutta se aiheuttaa pohjoismaisessa vertailussa heikot työnteon kannustimet erityisesti matalapalkkaiselle työlle. Tämä on yksi syy työvoimapulalle, kun matalapalkkaista työtä ei kannata ottaa vastaan. Työn rajaveroaste onkin Suomessa matalimmilla tulotasoilla selvästi muita pohjoismaita korkeampi. Työn rajaveroaste oli 67 % mediaanipalkasta ansaitsevalla vuonna 2014 Suomessa 54,3 %, Ruotsissa 45,5 % ja Tanskassa vain 39,5 %. Suomen muita Pohjoismaita korkeammat rajaveroasteet matalilla tulotasoilla johtuvat ennen muuta työtulovähennyksistä, jotka poistuvat nopeammin tulojen kasvaessa. Työnteon kannustimet ovat siis heikot.

Pitkällinen elämäinen pelkästään tuen varassa jättää saajansa väistämättä köyhyyteen jopa Suomessa. Siksi tukijärjestelmän tulisi olla työntekoon kannustava. Katseet tulisikin siirtää matalapalkkaisen työn kannustavuuden parantamiseen, työtulovähennyksiä kasvattamalla. Muuten työlle ei löydy tekijöitä, talouskasvumme hidastuu jo piankin työvoimapulan vuoksi ja julkistaloutemme ongelmat eivät ratkea.

Juhana Vartiainen, Kansanedustaja Kokoomus
Asmo Maanselkä, Puoluesihteeri Kristillisdemokraatit

Tilaa Juhanan uudet kirjoitukset sähköpostilla

Liity Juhanan jo lähes 50 000 säännöllisen lukijan joukkoon. Tilaa uudet blogit sähköpostilla!