Juhana Vartiainen

Koteja, kauppoja ja katuja

Iloitsemme uusista asioista, kauniista uusista asuinalueista, uusista elinkeinoista, uusista taidefestivaaleista ja uusista ravintoloista. Mutta kaiken ei tarvitse muuttua eikä pidäkään muuttua. Kauniita ja rakastettuja rakennuksia sekä kaupunginosia haluamme myös vaalia. Kiinnostava kaupunki syntyy kaupunginosien omaleimaisuudesta. Ja samalla pidämme huolen siitä, että kaikkialla ollaan mukana samassa Helsingissä.

Suunnittelemme kortteleita ja rakennuksia niin, että sekä asuntoja että liiketiloja löytyy joustavasti ja tarpeen mukaan. Huolehdimme, että autolla pääsee ja parkkipaikkoja on, mutta joukkoliikennettä ja pyöräväyliä on entistä enemmän. Kaupungissa on kaikin tavoin sujuvat ja turvalliset reitit liikkua jalan sekä on joustavaa käyttää eri kulkumuotoja.

Kestävästi kasvava Helsinki on viihtyisiä kaupunginosia ja eläviä naapurustoja. Eri alueista tulee pitää huolta, ja uusia alueita on suunniteltava palvelut edellä. Eri alueiden hyvä saavutettavuus ja hyvin hoidettu ympäristö lähivirkistysalueineen ovat turvallisen ja yhteisöllisen helsinkiläisyyden perustaa niin lapsille kuin ikäihmisillekin. Luonnonläheisyys säilyy ja virkistysmahdollisuudet paranevat. Asumisessa tulee kannustaa myös nykyisten ja tulevien asukkaiden kannalta viihtyisään täydennysrakentamiseen.

Meidän on pidettävä huolta Helsingin hienon keskustan vetovoimasta ja saavutettavuudesta sekä kulttuurillisesta ja kaupallisesta kiinnostavuudesta.

Kaupungit ympäri maailmaa pohtivat arvokkaiden keskustojensa elinvoimaa. Myös Helsingin keskustan upean keskustan vetovoiman lisääminen on tärkeää. Kaupan digitalisoituminen ja erityisesti asiantuntijatyön siirtyminen etätyön ja toimistotyön yhdistävään hybridimuotoon muuttavat liiketoimintamalleja ja tilatarpeita. Helsingin keskustan kehittäminen muuttuvine tiloineen on yksi tärkeimmistä tehtävistämme. Siihen tarvitsemme ketteryyttä ja luovuutta.

Ihmiset haluavat edelleen elämyksiä ja inhimillisiä kohtaamisia. Tapahtumat, kulttuuri, kahvilat, ravintolat ja kiinnostavat kivijalkakaupat vetävät helsinkiläisiä ja kaupungissa vierailijoita keskustaan. On hienoa, että Helsingin keskustassa on paljon upeita hotelleja, joihin me helsinkiläisetkin voimme välillä vetäytyä pikkulomille.

Liikkuminenkin on monipuolisempaa, varmaan monilla tavoilla, joita emme osaa edes ennakoida. Autokanta sähköistyy, mutta niin tekee polkupyöräkantakin ja yhteiskäytön potkulautojen nopea esiinmarssi osoittaa, miten nopeasti markkinataloudessa voi tapahtua kaikkien liikkumista helpottavia muutoksia. Tulevaisuudessa Helsinkiä voi kukaties kierrellä robottibussien ja robottitaksien laivasto!

Tehdään yhdessä Helsingistä maailman toimivin kaupunki.