Juhana Vartiainen

Yrittäjyyttä ja osaamista

Yrittäjät, yritykset ja osaavat ihmiset ovat aina uudistaneet Helsinkiä ja luoneet kaupungistamme elävän ja kiinnostavan kaupungin. Yritykset ja yrittäjät luovat Helsinkiin uusia työpaikkoja ja kasvua. On upeaa, että yhä useammat pienet ja suuret helsinkiläiset yritykset kehittävät toimintaansa perusarvoinaan vastuullisuus ihmisiä ja ympäristöä kohtaan.

Helsingin on kaupunkina oltava toimiva ja joustavasti palveleva ympäristö yrityksille. Yritysten ja yrittäjien on saatava keskittyä liiketoimintaansa – se palvelee parhaiten myös kehittyvää Helsinkiä.

Kaupungillemme eli meille ovat tärkeitä monet erilaiset yrittäjät ja yritykset. On kiva käydä luottokampaajalla ja taitavalla ompelijalla. Samalla on hienoa katsoa, kun nuoret designerit ja ammattitaitoiset korjaajat perustavat uusia kivijalkayrityksiä. Helsingissä on myös lukuisia yrityksiä, jotka ovat vuosikymmenestä toiseen menestyneet taitavalla perinteen ja uudistumisen yhdistämisellä sekä asiakkaidensa hyvällä palvelulla. Meillä kaikilla on mahdollisuus olla asiakkaina mukana näiden yritysten uudistumisessa ja menestymisessä.

Pandemian aikana Helsingissä on ollut erityisesti kulttuuri-, ravintola- ja matkailualalla paljon ihmisiä, jotka eivät ole päässeet tekemään työtään normaalisti tai ollenkaan. Haluan kuitenkin myös kiittää siitä, minkälaista luovuutta ja periksiantamattomuutta olemme kriisin keskellä nähneet.

Haluan, että Helsinki vetää puoleensa myös uuden ajan teknologia- ja palveluyrityksiä.

Useat helsinkiläiset yritykset ja erityisesti kasvuyritykset tarvitsevat menestyäkseen huippuosaajia eri puolilta maailmaa. Näiden huippuosaajien asettuminen kaupunkiimme on tehtävä mahdollisimman joustavaksi. Tähän työhön tarvitsemme uudistuksia sekä elävän ja turvallisen kaupunkimme toimivuuden jatkuvaa kehitystä.

Tarvitsemme toimivat palvelut myös englanniksi sekä mahdollisuuksia englanninkieliseen opiskeluun korkeakoulujen lisäksi myös lukioissa ja ammattikouluissa.

Osaaminen on kaikille ihmisille ja yrityksille entistä tärkeämpää.

Kaikki uusi ja hyvä rakennetaan ponnistellen ja kilpaillen. Helsinki kilpailee Euroopan muiden vaurastuvien kaupunkien kanssa. Valtakunnalla on talousvaikeutensa ja valtiovalta verottaa helsinkiläisiä. Mutta kestävän kasvun Helsingissä suunta on eteenpäin.

Helsingin yliopisto, korkeatasoiset ammattikorkeakoulumme ja naapurin Aalto-yliopisto vetävät paljon osaajia Helsinkiin. Perustana kaupungissamme on maailmaan paras varhaiskasvatus ja parhaat koulut.

Olen ilolla katsonut, miten opiskelijat lähtevät nykyään rohkeasti ja innolla perustamaan yrityksiä. Samalla on hienoa katsoa, miten isot yrityksemme tarjoavat entistä kiinnostavampia ja haastavampia kehityspolkuja osaamisen kehittämiseen.