Juhana Vartiainen

Suomen menestystarina pitää rakentaa uudelleen

Sunnuntaina Suomelle valitaan uusi eduskunta.  Se luo Suomen uudistamiselle suuntaa neljäksi vuodeksi ja siitä eteenpäin.

Toivon ja tarvitsen tukeasi vaaleissa. Voimme olla yhdessä rakentamassa Suomelle uutta tämän vuosisadan menestystarinaa.

Suomi on jo menestystarina. Kohosimme muutamassa vuosikymmenessä köyhyydestä Euroopan maiden eturiviin, osaksi vaurasta länttä ja turvallisen Euroopan Unionin arvostetuksi eurojäseneksi.

Mutta uusi vuosisata on avautunut kokonaan toisenlaiseen, globaaliin maailmaan. Siihen maailmaan eivät sovi kabinettien tulopolitiikka eivätkä valtiojohtoiset investoinnit. Vaurastumisen ehdot ovat muuttuneet. Vaurastumista tarvitsemme, jotta voimme pitää yllä hyvinvointiamme. Meidän on luotava vahvoja kaupunkeja ja yliopistoja, jotka houkuttelevat meille tulevaisuuden osaajia ja auttavat meitä kilpailemaan omistakin nuoristamme.

Ikääntyminen luo julkisten hyvinvointipanostustemme rahoitukselle vaarallisen uhan.

Meidän on luotava entistä vahvempi markkinatalous, jossa uskallamme kilpailla. Vahva markkinatalous rahoittaa julkiset hyvinvointimenomme, palvelut ja tulonsiirrot. Vahva markkinatalous tarkoittaa vaurautta ja lukuisia työtilaisuuksia, ei kenenkään armoilla olemista. Se tarkoittaa myös edullisia tuotteita ja palveluita, kiitos kilpailun. Se tuo tuloja ja verotuloja, joilla hyvinvointivaltio rahoitetaan.  Hyvinvointivaltio tarvitsee liberaalia markkinataloutta.

Mutta kehittyvä markkinatalous tarvitsee myös ympärilleen hyvinvointivaltion.  Hyvinvointivaltion ansiosta suomalainen voi katsoa maailman myllerrystä turvallisin mielin. Koulut, ammattikoulut, yliopistot ja terveydenhoito valmentavat meidät toimimaan maailmassa ja maailmantaloudessa. Työttömyysturva ja sosiaaliturva kantavat meitä, kun epäonni kohtaa. Näin voimme jakaa liberaalin markkinatalouden riskejä ja hyötyjä oikeudenmukaisesti, niin, että markkinatalous säilyy hyväksyttävänä.

Hyvinvointivaltion ja markkinatalouden suhde on rakkausavioliitto. Mutta se ei ole Suomessa kunnossa, koska huoltosuhteen muutos vaarantaa julkisten hyvinvointimenojen rahoituksen.

Ratkaisu on työssäkäynnin lisääminen.

Pidetään perusasiat kirkkaina. Tarvitsemme hyvän sosiaaliturvan. Mutta jotta se voi olla hyvä, sen tulee edellyttää, että työkykyinen aikuinen kantaa vastuun itsestään ja läheisistään. Tämä on sekä hyvä arvolähtökohta että talouden välttämättömyys.

Olen lähtenyt politiikkaan ehdottaakseni ratkaisuja Suomen talousongelmiin ja tuodakseni esiin keinoja työllisyyden lisäämiseen. Niin voimme saattaa julkispalvelujemme ja sosiaaliturvamme rahoituksen kestävällä pohjalle. Aion vahvistaa sekä markkinatalouttamme että hyvinvointivaltiotamme.

Olen näin toiminut, osana Kokoomuksen eduskuntaryhmää ja hallitusrintamaa, ja tiedän, että Suomea on kehitettävä yhteistyössä vastedeskin. Päämäärät on pidettävä kirkkaina, vaikka käytännön polku on kompromisseja täynnä.

Viime vuodet ovat vahvistaneet haluani olla mukana eurooppalaisessa ja suomalaisessa politiikassa myös muusta syystä. Eurooppalaista oikeusvaltiota, Euroopan Unionia ja ihmisoikeuksia haastaa nyt aggressiivinen nationalismi. Eurooppaan halutaan rakentaa rajoja ja muureja, ja kiihotus kansanryhmiä ja uskontoja vastaan kaikuu taas, kuin muistumana viime vuosisadalta.

Aion toimia ihmisoikeuksia ja eurooppalaista oikeusvaltiota puolustaen ja Euroopan Unionia vahvistaen. Vihan voimia ei voi voittaa vihalla, mutta voimme vaikuttaa siihen, mistä viha ja epäluulo syntyvät. Siksikin hyvä talouspolitiikka on tärkeää. Tarvitsemme talousuudistuksia, mutta emme saa hetkeksikään unohtaa oikeudenmukaisuutta. Tehkäämme Suomesta niin vauras ja niin oikeudenmukainen, että kaikki voivat sen kokea omakseen. Hyvän päätöksenteon polku voi olla kapea, mutta kun olemme sen luoneet, se on olemassa.

Näin rakennamme myös Suomen menestystarinan uudelleen.

P.S. Olen julkaissut viimeisten viikkojen aikana blogeja, jotka syventävät näkemystäni Suomen uudesta menestystarinasta. Ne ovat herättäneet paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja monet ihmiset ovat kirjoittaneet minulle tai pysäyttäneet minut kaupungilla kertoakseen toiveistaan Suomen uudistamisessa. Haluan kiittää kaikkia. Olette vahvistaneet paljon toimintani tarkoitusta ja merkitystä.

Tutustu vaalisivuston etusivuun.

 

Lue kaikki 2019 vaalien blogit:

Ilmastotyö on älyä, ei kärsimystä 9.3.2019

Kaupunki on 21. vuosisadan tehdas 16.3.2019

Minäkin aion olla populisti 23.3.2019 

Sosiaaliturva rohkaisijaksi 30.3.2019 

Työnteko — ihmislajin oikeus ja ominaisuus 6.4.2019

 

 


Kaikkien aikojen luetuimmat

Kuulkaas AY-liike 9.10.2018 

Akateemiset ekonomistit, virkamiesekonomistit ja Paavo Teittisen naishuolet 22.9.2015

Kielteinen turvapaikkapäätös ei ole peruste vapaudenriistoon 24.8.2017

Maatalouspolitiikka tarvitsee aimo ravistelun 21.5.2017 

Aktiivimallin politiikasta ja ihmiskuvasta 7.1.2018 

 

Mitä mieltä sinä olet?

Yksi kommentti artikkeliin Suomen menestystarina pitää rakentaa uudelleen

  1. Ari Granlund sanoo:

    Ajateltuja ajatuksia !